TARK TEADA Just sellest ajast pärineb meie kodupõrandate parketipuit

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puidu jaemüüja Puumarketi Tartu osakonna juhataja Mari-Liis Mihkelsoni sõnul on puithoone ehitamisel süsihappegaasi emissioon betoonist ligi kolm korda väiksem, mistõttu kasutatakse seda Eestis järjest enam ning tõenäoliselt istutati praegu mahapandav parketipuit esimese vabariigi alguses või isegi varem.

Mari-Liis Mihkelsoni kinnitusel on igal kasutataval puuliigil oma parim raieküpsus, peale mida hakkavad selle kvaliteediomadused langema.

«Eesti on tegelikult väga metsane maa ja juurdekasv pigem suureneb. Üle poole Eesti pindalast on kaetud metsaga ja puude keskmine vanus on 50-60 aasta vahel. Eesti suurim ja ka vanim puu on kõigile tuntud Tamme-Lauri tamm, mis läks uuringute järgi kasvama ligi 700 aastat tagasi, aga kuna ka puud haigestuvad ja neil käivad kallal kahjurid, siis on iga puiduliigi parim elu- ja kasutamisiga märksa lühem,» ütles Mihkelson.

«Peamiselt kodudes parketina kasutatava tamme ja saare parim raieküpsus on 100-120 aastat ehk puud istutati ennesõjaaegse vabariigi alguses või isegi varem. Mänd võiks Eestis elada isegi 500-aastaseks, aga ka selle parimaks raiumisvanuseks hinnatakse 100 – 110 aastat,» ütles Mihkelson.

«Sanglepad, kased ja haavad elavad ideaaltingimustes 200-aastaseks, kuid enamik puid sureb pigem 120–130-aastaselt. Sanglepa, haava ja kase raieküpsus saabub 50-80 aastaselt,» lisas Mihkelson.

Kui võrrelda ehitusmaterjalide kaalu, siis on puit kõige vastupidavam materjal ning korralik puitpõrand peaks hooldades sada ja rohkemgi aastat vastu pidama.

Põnevaid fakte puidu kohta

  • Eestis kasutatakse ehituses kõige rohkem kuuse- ning männipuitu.
  • Puithoone rajamise süsihappegaasi emissioon on betoonist ligi kolm korda väiksem.
  • Puidu soojusisolatsioonivõime on betoonist 12 korda parem.
  • Ehituspuitu võib ladustada õues, aga seda peaks kaitsma päikese ja niiskuse eest. Nähtavamates kohtades kasutatavat puitu peaks hoiustama köetud ja õhutatud ruumis.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles