NÄDALA RESTORAN Arva ära, mis on Kalevi Jahtklubi resto menüühitt juba aastaid? (1)

Britt Rosen
Copy
Sai valmis 1949. aastal: jahtklubi Pirita jõe suudmes oli üks Stalini aja modernistlikumaid hooneid. FOTOD: Britt Rosen
Sai valmis 1949. aastal: jahtklubi Pirita jõe suudmes oli üks Stalini aja modernistlikumaid hooneid. FOTOD: Britt Rosen Foto: Britt Rosen

Lumme tardunud jahtide kõrval on Pirital ka pakasega mõnus õhtust süüa. Pealegi ei pakuta nii hiilgavat säinakotletti just paljudes söögikohtades, kui üldse.

Miks mitte minna keset lumist talve jahisadamasse pastat sööma? Kuulsat pastat pealegi: just veiselihapasta olevat Kalevi Jahtklubi resto üks menüühitte juba paarkümmend aastat.

Olustik on Pirita jõe suudmes kõigiti romantiline, seda ei tumesta lumevalgel talveõhtul isegi uue sadamahoone ehitusplats. Kaldale tõstetud jahid on tardunud lumme, merepiir valges rüüs ja jahisadam lambivanikuga ehitud.

Kunagi oli seal Karl Burmani projekteeritud Kalevi seltsimaja, mis põles Teises maailmasõjas maha. Praegune Peeter Tarvase puithoone sai püsti 1949. aastal ja oli üks Stalini aja modernistlikumaid ehitisi. Mart Kalm kirjutab oma raamatus «Eesti 20. sajandi arhitektuur», et kuigi jahtklubi oli ideoloogiliselt võrdlemisi süütu hooneliik ja kõrgeid parteilisi nõudmisi sellele ei seatud, tembeldati see ometi pärast valmimist ajakirjanduses väljakutsuvalt formalistlikuks hooneks, mis on rahvale mitte rõõmu-, vaid pigem pilkeobjekt. Eesti arhitektide seas levib legend, et Tarvase päästis Siberisse saatmisest vaid tõik, et ta kavandas samal ajal Balti jaama ette Stalini monumendi pjedestaali. Õudne aeg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles