Riik ootab kandideerima 2024. aasta Eesti toidupiirkonna tiitlile

Kodu.postimees.ee
Copy
Eesti toidupiirkonda tähistav hiigelkahvel. Pilt on illustreeriv.
Eesti toidupiirkonda tähistav hiigelkahvel. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig/Postimees Grupp

Regionaal- ja põllumajandusministeerium ootab kandideerima 2024. aasta Eesti toidupiirkonna tiitlile.

Toidupiirkonna valimise eesmärk on tõsta esile Eesti eri piirkondade omanäolist toidukultuuri ning seeläbi edendada kohalikku ettevõtlust, koostööd ning sise- ja välisturismi. Kandideerimine on avatud kuni 29. veebruarini. 2024. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle maikuus.

«Toidupiirkonna konkurss on hea võimalus arendada oma kodukandi toidukultuuri, ettevõtlust ja köitvust turismisihtkohana, sidudes maitseelamused kohalike traditsioonide ja kultuurisündmustega. Soovime väärtustada Eesti toidupärandit ning ühtlasi innustada uute toidu ja turismiga seotud toodete ja teenuste loomist,» selgitas regionaalminister Madis Kallas.

Ettepaneku toidupiirkonna tiitlile kandideerimiseks saab esitada organisatsioon, kes on valmis võtma 2024. aasta Eesti toidupiirkonna koordineerija rolli. Kandideerimiseks tuleb esitada maitsete aasta kontseptsioon ja ürituste kava. Konkursile laekunud ettepanekute hindamisel võetakse arvesse toidukultuuri piirkondlikku eripära, kohaliku kogukonna kaasatust, esitaja ja meeskonna varasemaid kogemusi, ürituste kava mitmekülgsust ning spetsiaalselt toidupiirkonna aastaks loodud üritusi.

«Juba üheksa aasta pikkune tava valida aasta toidupiirkonda on näidanud, et projekt on tõeline koostöö- ja innovatsioonikiirendi piirkonna toidutootjatele ja -pakkujatele. Toidupiirkonna aastast on välja kasvanud mitmeid toredaid algatusi, nagu Peipsi toidu tänav, ürituste sari „Vananaiste suvi Hiiumaal“ ning avatud triiphoonete ja aedade päev Põhja-Eestis,» rääkis toidupiirkonna projekti eestvedaja Kerli Nõges.

Veebruari jooksul esitatud ettepanekud vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon. Varem on toidupiirkonna tiitlit kandnud Mulgimaa, Järvamaa, Põhja-Eesti, Haapsalu ja Läänemaa, Vana-Võromaa, Pärnumaa, Peipsimaa ja Hiiumaa.

Täpsem teave ettepanekute esitamise ja eelmiste tiitlikandjate kohta on Eesti toidu veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles