Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Levib kuulujutt, et banaane ei tohi hommikul süüa: toitumisarstil on selle kohta oma arvamus

Pilt on illustreeriv.

Ära söö hommikul banaane! Nii väidab laias laastus Briti tabloid The Sun, kuid kas sellel on ka tõepõhi all.

Banaan on üks soodsamaid puuvilja toidupoes ning leiab tihti tee ostukorvi. Meeldiva magusa maitse, kõrge suhkrusisaldusega ja kõhtu täitva omadusega puuvili, mil tagatipuks oma looduslik pakend ümber, on arusaadavalt üks enimsöödavaid puuvilju. 

Selle taustal vahendab The Sun ja teisedki tabloidid dr. Darly Gioffre öeldut, et banaanide söömine hommikul on üsna halb mõte. Dr. Gioffre öeldut on väänatud viisil, kus saareriigi väljaanded kirjutavad, et banaane ei tohi mitte mingil juhul hommikul süüa, kuid tõde on midagi muud. Banaani probleemiks on selle võrdlemisi kõrge suhkrusisaldus ning nende mõõdukas happelisus, mis mõjub veresuhkrule ebasoodsalt.

Need omadused ei tähenda aga, et banaane ei tohi hommikul süüa. Dr. Gioffre selgitab, et banaane tuleks süüa koos teiste toitudega, mis seda tasakaalustavad. «Kui te ei tasakaalusta hommikusöögi banaane tervisliku rasvaga, lähevad paljud banaani kasulikud omadused kaotsi, samal ajal kui veresuhkru hüppeliselt tõuseb,» ütles briti ekspert.

Saksa väljaanne FITBOOK võttis teemaga seoses ühendust toitumisarsti Dr. Matthias Riedl'iga, kes selgitas, et banaanide söömisega hirmutavad väljaanded liialdavad. Kuid arst tunnistab, et banaanidel on tõepoolest mõned puudused.

«Fakt on see, et banaanid sisaldavad palju fruktoosi,» selgitas toitumisarst. Sel põhjusel võib liigne banaanide tarbimine mõjuda teie tervisele negatiivselt. «Kui sööte seda liiga palju (fruktoosi – toim), on teil probleem: fruktoos soodustab rasvmaksahaigust, diabeeti ja rasvumist.» 

Sellegipoolest pole banaanid sugugi halvim asi, mida saate hommikusöögiks süüa. «Veel hullem kui banaan on Nutella või 25-protsendilise suhkrusisaldusega müslisegu,» ütles dr. Riedl. Erinevalt nendest näidetest sisaldab banaan ka väärtuslikke kiudaineid, mis on kasulikud seedimisele.

Kommentaarid
Tagasi üles