ENNE JA NÜÜD IKEA sisekujundaja õpetab ühe kodu näitel, kuidas avatud planeeringuga kööki sisustada

Kodu.postimees.ee
Copy
Avatud planeeringuga köök enne uuendustöid.
Avatud planeeringuga köök enne uuendustöid. Foto: Ikea

Paljudes Eesti kodudes on köök ja elutuba omavahel ühendatud. Sisekujundaja jagab nõuandeid, kuidas tagada sel puhul kodus kord ja harmooniline välimus. 

Planeerides uut kööki või praeguse uuendamist, tuleks esmalt mõelda selle funktsionaalsusele ja mugavusele. Elutoaga ühendatud köögis pole ka kord ja harmooniline välimus vähemtähtsad. Sisekujundaja jagab näpunäiteid, mis aitavad leida väikesesse kööki sobivaid hoiulahendusi ja samal ajal korda luua.

Köök enne uuendustöid.
Köök enne uuendustöid. Foto: IKEA

«Elutoa osaks olevate köökide puhul on oluline jälgida, et interjööris kasutatavad toonid ühtiksid ja täiendaksid nii elutuba kui ka kööki. Korras välimuse ja asjade lihtsaks hoiustamiseks võivad abiks olla täiendavad hoiustamislahendused, nagu riiulisisud, sahtlijagajad, ratastega riiulid, konksud või tarvikupuud. Need on eriti olulised väikeste köökide puhul,» jagas IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Köök enne uuendustöid.
Köök enne uuendustöid. Foto: IKEA

Praktilised aktsendid köögis

Kui köök on integreeritud elutuppa või vastupidi, peaksid mõlemal alal kasutatavad värvitoonid omavahel sobituma. Looduslikes toonides mööbel sobib täiendama üldist interjööri ning kontrasti loomiseks ja soojuse lisamiseks võiks kasutada puitu ja muid puitelemente.

«Heledad toonid muudavad ruumi visuaalselt suuremaks, seega sobivad need hästi väikestesse tubadesse. Samas tuleks neid valides ka mõelda, kas ja milline aktsent võiks ruumi täiendada. Selleks võib näiteks olla erilisem lamp või mõned avatud riiulid, mis oleksid nii praktilised kui ka dekoratiivsed. Riiulitel klaaspurkides hoitavad kuivained võivad olla nii aksessuaariks kui ka sisustuselemendiks. Tihti kasutatavaid asju saab hoida ka lahtistel riiulitel, näiteks tasse ja väikesed kausse, et need oleksid vajadusel alati käepärast. Samas toimivad need ka sisustuselemendina. Heledas interjööris võib aktsendiks olla ka tumedast puidust töötasapind. Puitu kasutades tuleks jääda ühe tooni juurde ja mitte erinevaid puidutoone segada,» soovitab Castro.

Korras sahtlid ja riiulid võimaldavad kööki rohkem asju mahutada

Väikesed köögid nõuavad nutikaid lahendusi, kuidas ruumi maksimaalselt ära kasutada. Köögi suurust ei saa alati muuta, küll aga saab leida muid lahendusi, kuidas ruumi juurde tekitada: lisades täiendavaid kappe, riiuleid, kärusid, konkse, tarvikupuid ning luues korda riiulite ja sahtlite sees.

Üsna sageli jääb köögis kasutamata seinaruum, mis paikneb tööpinna ja kapi vahel. «Kasutades erinevaid konksudega tarvikupuid, magnetilisi noahoidjaid või lisades avatud riiuleid, saate oma töötasapinna hoida puhtana ja hoida maitseaineid, tasse või söögiriistu hoopis seinal,» annab sisekujundaja nõu.

Enimkasutatavad asjad soovitab sisekujundaja hoida sahtlites, et need oleksid kergesti ligipääsetavad. Ülemistel riiulitel aga esemeid, mida peale toiduvalmistamist vaja läheb, näiteks sööginõud ja serveerimistarbed, klaasid, kruusid.

«Kui köögi tasapind on piiratud ja puhtad nõud võtavad kuivatamise ajal töötasapinnal liiga palju ruumi, on kapis asetsev nõudekuivati ideaalne lahendus. Kasuta nõude kuivatamiseks ülemisi riiuleid lisades seinakappi nõudekuivati, mis vabastab ruumi tööpinnal. Aluskandik kogub kokku nõudelt nõrguva vee ning seda saab kergesti tühjendada, võttes selle kapist välja ja valades vee kraanikaussi,» soovitas Castro.

Sisekujundaja sõnul saab riiulitesse ruumi juurde luua riiulisisudega. Taldrikud hoiavad omal kohal taldrikute hoidikud, kaitstes neid kriimude ja purunemise eest, mida võib kaasa tuua mitmes virnas hoidmine.

Terviklik süsteem aitab köögis korda luua

«Tervikliku süsteemi puudumisel on lihtne kaotada kontroll sahtlite ja riiulite korrashoiu üle. Erinevad köögikorrastajad on aga paindlikud ja võimaldavad ruumi nutikalt kasutada. Väga mugav lahendus on näiteks perfotahvlist sahtlikorrastajad, mida on võimalik reguleerida ja hõlpsalt vastavalt sahtli sisule kohandada, olgu nendeks siis taldrikud, potid, kaaned või toidunõud. Tahvli külge kinnituvad pulgad takistavad sahtlites olevatel esemetel paigalt liikuda. Lisaks on lihtne sahtlis hoiustatavaid esemeid ümberpaigutada, sest pulkade paigutust saab igal ajal vastavalt oma äranägemisele muuta,» selgitab Castro.

Ta toonitab, et korrastatud sahtlitesse ja riiulitesse mahub ka rohkem asju. Potikaante ja lõikelaudade vertikaalseks hoidmiseks võib kasutada sahtlijagajaid või potikaante korrastajaid, mis aitavad säästa ruumi ning lihtsustavad asjade väljavõtmist ja tagasipanemist. Söögiriistasid saab hoida korras nendeks mõeldud alustel. Riiulisisude kasutamine võimaldab riiulitel ruumi maksimaalselt ära kasutada, sest loovad rohkem ruumi kausside, tasside või klaaside jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles