Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UURING KINNITAB See üllatav jook kaitseb igemeid

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Selgub, et punases veinis leiduvad ühendid võivad parandada meie suuõõne tervist.

Teadusajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry avaldatud uuringus leiti, et punases veinis leiduvad polüfenoolid ehk antioksüdandid takistavad bakterite kinnitumist igemetele, ennetades seeläbi ka põletiku teket. 

Madridi teadlased uurisid kahte tüüpi polüfenoole, mida leidub punases veinis: kofeiini ja p-kumarhapet. Mõlemat ainet leidub lisaks ka kohvis ja jõhvikamahlas ning need takistavad kahjulike bakterite kleepumist igemetele. Kuna uuringus kasutatud ainete kontsentratsioon oli märkimisväärselt kõrgem kui veinis, ei saa teadlased selle põhjal lõplikke järeldusi teha. Igemed peaksid soovitud mõju saavutamiseks vähemalt 47 tundi polüfenoolidega kokku puutuma. 

Märksõnad

Tagasi üles