Pärisid lähedase vara? 4 levinud probleemi ja kuidas nendega toime tulla

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Arco Vara maakler Merit Tõnisson selgitab lahti kõik olulised sammud, mis vara pärimisele järgnevad. 

Pärimine on alati seotud kellegi surmaga. Elu jooksul kogutud vara ei saa sealpoolsusesse kaasa võtta keegi. Nii tekibki inimese surma korral küsimus, kes pärib kadunu maise vara ja millised tagajärjed pärimine endaga kaasa toob.

Tegemist on olulise küsimusega mitte ainult vara pärijale või pärijatele, vaid ka võimalikele võlausaldajatele. Tänapäeval on inimeste varad sageli koormatud kohustustega. Tegemist võib olla nii hüpoteegist ehk kinnispandist tulenevate kohustustega kui ka kinnisvara omamisega seonduvate kohustustega.

Iga inimene saab eluajal ise otsustada, kellele pärandvara pärast tema surma üle läheb. Selleks võib teha testamendi. Testamendi tegemine näitab isiku vastutustunnet, et ta ei jäta vara jagamist oma sugulaste õlule. Seejuures tuleb arvestada, et pärandi vastuvõtmisega lähevad pärijale üle ka pärandaja kohustused.

Millest alustada ja kuhu pöörduda, kui lähedane on surnud?

Esimese sammuna soovitatakse pöörduda notari poole ja alustada pärimismenetlust. Pärimisseaduse kohaselt loetakse pärand automaatselt vastuvõetuks, kui pärandist pole loobutud. Kuigi see võib jätta mulje, et vormistamiseks pole vaja midagi teha, on oluline mõista, et näiteks kinnisvara registreerimiseks või kontolt raha väljavõtmiseks on vajalik algatada pärimismenetlus notari juures.

Teiseks sammuks on võlausaldajate informeerimine. Kõiki võlausaldajaid, sealhulgas panku, krediidiasutusi, korteriühistuid ja telekomifirmasid, tuleks teavitada lähedase surmast võimalikult kiiresti ja enne pärimisõiguse omandamist. Lahkunul võivad olla erinevad kindlustuskaitsed, mis tagavad tema kohustused, ning pärija ei pruugi olla nende kohustuste pärimiseks valmis.

On oluline mõista, et vastutustundlik pärimine nõuab planeerimist ja eelnevaid teadmisi. Pärandamisprotsessi korrektne ja teadlik läbimine aitab tagada, et lähedastele jääks hea mälestus ning pärandusega ei kaasneks ebavajalikke muresid.

Levinumad probleemid pärimisel:

  • Pärimisasjad jäävad õigel ajal vormistamata. Ekslikult arvatakse, et see on vanemate inimeste teema – tegelikult võib surm tabada igas vanuses inimesi.
  • Teadmatus oma pärijatest. Tänapäeval on levinud registreerimata kooselu, mille puhul ei ole elukaaslased üksteise seaduslikeks pärijateks. Samuti on keeruline olukord kärgperedega, kus pärijate ring võib olla väga lai.
  • Notariaalse testamendi sõlmimise võimalust kasutatakse vähe. Seadusega ettenähtud pärijate ringi või vara jaotust pärijate vahel saab testamendiga ise määrata. Hetkel kasutab seda võimalust vaid viiendik kogu elanikkonnast.
  • Koos varaga pärandatakse edasi ka laenud ja muud finantskohustused. Osa inimesi ei tea, et pärandi hulka kuuluvad ka kohustused. Oma lähedasi saab võlgade pärimisest kaitsta elu- või laenukindlustust sõlmides.

Nõuanded vastutustundlikuks pärandamiseks:

  • Teadvusta, et koos varaga pärandad edasi ka oma kohustused
  • Selleks, et kaitsta oma lähedasi ootamatuste eest, on oluline selgeks teha, kellele ja mida me tulevikus pärandame ning kas pärijad saavad kohustuste ülevõtmisega hakkama.
  • Võta ühendust notariga
  • Notarid annavad asjatundlikku nõu pärimisteemasid puudutavates küsimustes. Leia sobiv kontakt veebilehelt notar.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles