VARA LUKU TAHA Nahaalsete öiste varguste arv on mitmekordistunud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Viimastel kuudel on järsult sagenenud sissetungid ja varguste katsed nii koduhoovidest kui ka laoplatsidelt ja kontoritest. Varguste taga on organiseeritud rühmitused, kes on kohati suutnud üle mängida isegi kaameraid ja muid valveseadmeid.

Viking Security häirekeskuse juhi Ergo Oolupi sõnul algas koduhoovide ning ehitus- ja laoplatside varguste laine oktoobris ega näita raugemise märke.

«Praegune olukord paistab silma selle poolest, et vargad on iseäranis nahaalsed – rünnatakse objekte, mis asuvad nähtavates kohtades, isegi suurte neljarealiste tiheda liiklusega tänavate ääres, ning vargusi ei üritata mitte ainult keset ööd, vaid ka õhtul või varahommikul,» selgitas Oolup.

Häirekeskuse juhi sõnul on samuti uudne see, kuidas üritatakse neutraliseerida elektroonilisi valvesüsteeme.

«Näiteks ühel objektil käidi esmalt valgel ajal, tuvastati turvakaamerad, kaeti need kinni ja varastama tuldi pimedas. See käivitas aga signalisatsiooni, mispeale saabusid kohale turvapatrullid ning hoidsid varguse ära,» rääkis Oolup.

«Samuti üritati hiljuti ühe eramaja juurest varastada lausa turvakaamerat ennast, kuigi edutult. Sellesama kaamera pildi peale saadeti kohale patrull ja ka see vargus tõkestati,» ütles häirekeskuse juht.

Oolupi sõnul üritavad vargad samamoodi jultunult sisse tungida ka siseruumidesse.

«Näiteks hiljuti tungiti lihtsalt toore jõuga sisse väikeettevõtte laoplatsi kõrval asunud kontorisse ja üritati minema tassida rasket seifi. Paari minutiga seda siiski ei jõutud teha, häire peale saabus juba turvapatrull ning selle lähenemist nähes jooksid isikud minema, jättes muuhulgas maha ka sissemurdmiseks kasutatud suure lõhkumisvasara,» rääkis Oolup.

Häirekeskuse juhi sõnul torkab varguskatsete poolest silma iseäranis Tallinn, kuigi varaste aktiivsus on kasvanud üle Eesti.

«Ennekõike sihivad vargad igasugust tehnikat, mida saab tavalise autoga minema viia ja kiirelt mustal turul maha müüa. Jahitakse kõike sülearvutitest ehitustööriistadeni. Aga näiteks pidas patrull ühel laoplatsil hiljuti kinni ka võõraste isikute grupi, kes üritas oma kaubikusse laadida mitut tonni lehtmetalli,» rääkis Oolup.

Sedalaadi varguskatsete tõrjumiseks soovitas Oolup seada valvesüsteemid üles mitmes kihis, kus kaameraid täiendavad teisi sensoreid ja signalisatsiooni. Kaamerad ise tuleks aga paigaldada mitmekaupa ning nii, et need kataksid kogu objekti ala, eriti kõik sisse- ja väljapääsud, ei jätaks pimenurki ja jääksid ka üksteise vaatevälja.

Asjatundja hinnangul aitab rünnakute laine vastu kaks asja: kiire reageerimine ja organiseerijate tabamine.

«Patrull jõuab kohale mõne minutiga ja sellega varguskatse varaste jaoks enamasti lõpeb. Aga isegi sel juhul on olnud mõnikord vaja füüsiliselt tõkestada juba lahkuvate varaste põgenemist. Vargad tegutsevad kiiresti, seega ohu varajane märkamine ja abi kutsumine on kriitilise tähtsusega,» rõhutas Oolup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles