AMET Välismaalt seemneid tellides arvesta selle olulise nüansiga

Kodu.postimees.ee
Copy
Enne ostu sooritamist tuleb veenduda ja küsida, kas toote pakkuja varustab tellitavad seemned fütosanitaarsertifikaadiga ehk taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendiga.
Enne ostu sooritamist tuleb veenduda ja küsida, kas toote pakkuja varustab tellitavad seemned fütosanitaarsertifikaadiga ehk taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendiga. Foto: Shutterstock

Euroopa Liidu välisest riigist tellitud seemnetel ja taimedel peab kaasas olema fütosanitaarsertifikaat. Teatud taimeliikide seemneid võib liitu tuua vaid liikmesriikidega samaväärseks tunnistatud riigist. Nõuded on olulised selleks, et Eestisse ei jõuaks taimehaigused ega -kahjustajad, mis võivad ohustada meie loodust ja keskkonda.

Euroopa Liidu välistest riikidest (kaasa arvatud Ühendkuningriigist) Eestisse saadetud seemned läbivad samaväärsuse ja taimetervise kontrolli. Enne ostu sooritamist tuleb veenduda ja küsida, kas toote pakkuja varustab tellitavad seemned fütosanitaarsertifikaadiga ehk taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendiga.

Euroopa Liidu riikidest tellitud seemnetele fütosanitaarsertifikaadi nõuet pole, sest liikmesriigis turustatav seeme on toodetud ja kontrollitud sarnaste nõuete alusel.

«Fütosanitaarsertifikaat on taimetervisenõuete kohasust tõendav dokument, mida väljastab päritoluriigi pädev asutus juhul, kui kaup vastab sihtriigis kehtivatele taimetervisenõuetele, st kaup on ohutu ning sellel puuduvad sihtriigi jaoks ohtlikud taimekahjustajad,» kommenteerib Põllumajandus- ja Toiduameti piirikontrolli osakonna juhtivspetsialist Olga Junus.

Seemnete tellimisel Euroopa Liidu välistest riikidest on oluline teada, kas riik on tunnistatud Euroopa Liidu kontrollisüsteemiga samaväärseks, sest seemneid tohib importida ainult samaväärsetest riikidest, mille nimekirja leiab Põllumajandus- ja Toiduameti kodulehelt.

Euroopa Liidu välisest riigist e-kaubanduse kaudu tellitud seemned kontrollitakse Posti teeninduskeskuses enne tolliformaalsuse läbiviimist ja tellijale kätte toimetamist. «Läbiviidud kontrolltoimingute eest tuleb saadetise saajal, kaasa arvatud eraisikutel, iga kontrollitud saadetise eest tasuda taimetervise järelevalvetasu,» lausub juhtivspetsialist.

2023. aastal tegid PTA ametnikud ametlikku taimetervise kontrolli 165 korral, enamik postisaadetisi sisaldas seemneid. Nõuetele mittevastav taimne saadetis suunatakse hävitamisele tolli järelevalve all või saadetakse lähteriiki tagasi. Läinud aastal saadeti fütosanitaarsertifikaadi puudumise tõttu seemned lähteriiki tagasi 150 korral.

Taimetervisenõuete eesmärk on vältida taimehaiguste ja -kahjurite levikut nii Eestis kui ka Euroopa Liidus laiemalt. Taimekahjurite ja taimehaiguste kolde likvideerimisega kaasnevad lisakulud, kuid tõrjemeetmed ei pruugi anda soovitud tulemust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles