Kinnisvaramaakleri nõuanded: mida vältida kinnisvara hinna määramisel?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui otsustate oma kinnisvara müüa, on loomulik soov saada selle eest võimalikult kõrge hind. Siiski on oluline mõista, et tänases turuolukorras jõuavad kiire tehinguni vaid need objektid, mis on müüki pandud õiglase hinnaga.

Müüjad, kes hakkavad ise kinnisvara hinda määrama, tuginevad tavaliselt kahele peamisele allikale. Esiteks vaadatakse kinnisvaraportaalides olevaid pakkumisi samas piirkonnas. Teiseks saadakse informatsiooni naabritelt ja tuttavatelt, kellel on olemas info äsja müüdud objekti hinna osas.

Kuigi need allikad võivad anda üldise ülevaate, ei pruugi need alati kajastada tegelikku olukorda. Naabrite ja tuttavate info võib olla liialdatud, samuti võib kõrgeima hinnaga müüdud kinnisvara turuväärtus olla mõjutatud erinevatest teguritest.

Kinnisvaraportaalide pakkumised ei pruugi samuti olla piisavalt usaldusväärsed, kuna sageli ei süveneta kuulutuste detailidesse ega uurita fotosid, vaid toetutakse ainult küsitud hinnale. Lisaks võib kõrge hinnaga kinnisvara olla turul olnud juba pikka aega ilma ostjat leidmata ja seda just hinna tõttu. Kuna enamik müüjaid kasutab hinna määramisel sama tehnikat, siis võib küsitav hind reaalsest turuväärtusest oluliselt erineda.

Tihtipeale kipub müüja ise hinda määrates arvestama ka emotsionaalse väärtusega. Sageli tuuakse välja, et kinnisvara on olnud perekonnas mitu põlvkonda ning arvestatakse ka kodu renoveerimiseks kulunud aega, tehtud töid ja hoolikalt valitud siseviimistlusmaterjale. Ostjal võib aga olla teistsugune maitse ning tema jaoks ei pruugi senise omaniku emotsioonid kõrgemat hinda õigustada.

Hinna kujundamisel mängib olulist rolli ka see, kui kiiresti soovitakse müügitehinguni jõuda. Kui aega on piisavalt, võib müügihind olla määratud liiga kõrgeks lihtsalt selleks, et katsetada. Mida aga arvesse ei võeta, on see, et esimesed kolm nädalat peale kuulutuse avalikustamist on kõige magusam aeg, sest just siis näevad potentsiaalsed koduostjad kuulutust esmakordselt. Kui kõrge hinnaga objekt on portaalides juba pikemalt olnud, muutub see ostjate jaoks «tapeediks», mis lihtsalt edasi keritakse.

Kinnisvara hinda mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas asukoht, suurus, planeering, seisukord, korrus ja lifti olemasolu. Lisaks ka kohtkindel mööbel, nagu köögimööbel, garderoob ja vannitoasisustus.

Seetõttu on enne müügiprotsessi alustamist soovitatav konsulteerida kogenud maakleri või hindajaga. Maakleril on otsekontakt kinnisvarahindajate ja teiste maakleritega, samuti teave piirkonnas hiljuti müüdud kinnisvara tehinguhindade kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles