MUREVABA LAHENDUS Eestis koguvad populaarsust just seda tüüpi tulevikumajad

Kodu.postimees.ee
Copy

Kui seni on maju ehitatud maa peale, mõningal juhul vette või ka puude otsa, siis nüüd teatab Eesti ettevõte et Eestis ja ka lähiriikides kogub populaarsust just pinnasekihi alla uute kodude loomine.

Revonia OÜ on seni keskendunud raudbetoonist maakeldrite ja koobassaunade tootmisele, kuid on nüüd standardtootevalikusse lisanud ka betoonmoodulitest pinnase alla paigaldatavad majad.

Üle 10 aasta tegutsenud ettevõte on seni paigaldatud üle 1500 moodullahenduse. Usaldus on võidetud nii Eestis kui ka välismaal ja edasimüüjaid ning lahendusi leiab kaheksast riigist. Erinevus tavalise element- ja moodulmajaga seisneb materjalis. Revonia

lahendus koosneb erinevas suuruses betoonist moodulitest, mis ühendatakse omavahel ning soojustuseks kasutatakse PUR vahtu ja 1 meetri paksust pinnasekihti. Betoonist moodulitel on küljes põrand, seinad ja võlvitud lagi. Ettevõtte Väänas asuvad tehases viimistletakse moodulid nii, et need on ka seest sisustatud. Moodulite paigalduseks on vajalik vaid killustikupadja olemasolu, millele betoonkehad tõstetakse ning siis omavahel ühendatakse. Kogu paigaldus võtab aega mõnes tunnist paari päevani. Lõpptulemusena on loodusesse peidetud maja, mis ei muuda keskkonna üldpilti ja säilitab loodusliku floora.

Ettevõtte tegevjuhi Rauno Oja sõnul on selgitus suurenenud nõudluse puhul järgmine: «Tegureid on mitmeid. Tänu katvale pinnasekihile on tegu väga energiasäästliku ja praktiliselt hooldusvaba koduga mille aastaringsed kulud on madalad ja elektrihinna pärast muretsema ei pea. Majad on ka tulevikukindlad ning arvutusliku elueaga, milleks on 100+ aastat. Kolmandaks on see turvaline, seda nii tugeva tuule, langevate puude, suure lumesaju kui ka potentsiaalsete lõhkekehade eest. Tõsi, kahjuks praeguse olukorra tõttu oleme katsetanud erinevate kildmiinide mõju moodulitele. Võin öelda, et tulemused olid üllatavalt head.»

Ettevõtte turundusjuht Erich Kivi lisab: «Majad on osutunud nii populaarseks, et eritellimus kodusid ei jõutud enam ära joonestada ning luua tuli neljateistkümnest valikust koosnev standard hinnakiri, kus leiab kodusid suuruses 10 kuni 80 ruutmeetrini.» 

«Paljudele on see lahendus murevaba ja nutika suvemaja loomiseks. Ka kütmata püsib maja aastaringselt stabiilse temperatuuri juures ning maale puhkama sõites piisab vaid äpist kütte sisselülitamisest ja koristusroboti aktiveerimisest. Kohale jõudes ei ole vaja hullupilguga tööd hakata tegema, vaid saab jalad seinale visata ja puhata. Miks ka mitte kaaluda maa-alust maja? Kaotada ei ole sellise valiku puhul mitte midagi, võita aga nii mõndagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles