EKSPERT Uut kodu otsides ja laenule mõeldes järgi «viie aasta» rusikareeglit

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Jätkuv inflatsioon, kõrgel püsivad kinnisvarahinnad ja euribor tõstatavad paljudel koduostust mõtlejatel küsimuse, kui suure laenuga võiks uue kodu ostmisel arvestada. Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul võiks esmajärjekorras lähtuda nn rusikareeglist, et uue kodu maksumus võiks võrduda maksimaalselt sinu viie aasta sissetulekuga.

Ehkki kodulaenu puhul saab iga taotleja oma maksimaalset laenusummat arvutada kalkulaatoriga, mis võtab arvesse erinevaid parameetreid, alustades sissetulekust ja püsikohustustest kuni olemasolevate laenudeni, tasub esimese asjana teha just see nii-öelda viie aasta arvutus.

«Sinu kodu maksumus võiks olla sinu viie aasta sissetulek – siin pole teisi parameetreid või kalkulaatoreid vajagi, seda enam, et see rusikareegel peab endiselt paika ka pärast euribori tõusu, mis algas 2022. aastal,» sõnas Tanel Rebane. Ta tõi näite, et kui inimese netosissetulek on ühes kuus 2000 eurot, mis teeb aastas 24 000 eurot ja viie aasta peale 120 000 eurot, siis just sellesse raamidesse võikski potentsiaalse uue kodu maksumus jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles