Piirdeaia ehitamine – tundub lihtne, ent uisapäisa tormata ei tasu!

Eritex Invest OÜ
Copy
Foto: Eritex Invest OÜ

Võib tulla üllatusena, et aia ehitamine on nagu iga teine ehitustöö, mis nõuab planeerimist, materjalide võrdlemist, valikute tegemist ning ehitusmehe palkamist. Enam kui 25 aastat piirdeaedade projekteerimise, valmistamise ja paigaldusega tegelenud Eritex Invest OÜ juhatuse liige Raivo Kokser ütleb, et korralik ja nägus piirdeaed on maja visiitkaart ning lisab väärtust kogu ümbruskonnale.

Uue maja korral tasub piirdeaia projekteerimisele mõelda koos maja projektiga ja lisada see hoone eelarvesse. Kokseri sõnul võib tulla üllatusena, et aia maksumus on päris arvestatav summa. „Kogemus on näidanud, et ühe või teise lahenduse maksumus on tihti tellijatele üllatav. Ja sageli ei aduta, et ka aia ehitamine on töö, mis olenevalt lahendusest võib-olla märkimisväärne kulu. Seetõttu sarnaselt ükskõik millise muu ehitustööga soovitan töö tellida end läbi aegade tõestanud ettevõtetelt,” kõneleb ta. „Paraku on ainult nii-öelda hinda ostes nii mõnigi inimene saanud valusalt petta nii alates kehvast kvaliteedist kuni ettevõtte kadumiseni garantiikohustuste ilmnemisel.“

„Olemasolevate majade puhul räägime pigem aedade renoveerimisest või asendamisest. Praktika on näidanud, et sellele hakatakse tavaliselt rohkem mõtlema kevade lähenedes, kui inimesed vaatavad kriitilise pilguga üle nii haljastuse kui ka piirded,” räägib Kokser. Ta nendib, et aia lisamine olemasolevale majale võib olla väljakutse, sest enamasti soovitakse säilitada olemasolevat haljastust. Siin tuleb appi aiaehitaja kogemus ja töövõtted, aga mingi osa haljastusest vajab hiljem kindlasti korrastamist. Mulla lisamine ja murukülv tööde tsoonis ei ole aga õnneks just märkimisväärne lisakulu.

Foto: Eritex Invest OÜ

Oluline on valida keskkonda sobiv ja tellijale meelepärane materjal

Aiamaterjali valikul tasuks Kokseri hinnangul esmalt täpsustada, kas on piirkonnas erinõudeid materjalile, värvitoonidele või piirete kõrgustele, sest need on nii mõneski kohas rangelt reglementeeritud. „Kui sellised piirangud puuduvad, tasub vaadata kohalikku ehitusmäärust, kus võivad olla samuti ettekirjutused, enamasti piirde kõrguse osas,” annab ta nõu. „Edasi tuleb juba n-ö fantaasia voor ehk tellija otsus, millist tulemust ta soovib!”

Tasuks siiski vaadata üldist piirkonna lahendust, et mitte päris ebamõistlikult eristuda. Puitaed võimaldab küll rohkem privaatsust, aga pole paraku meie kliimas just kõige vastupidavam materjal. Eritehnoloogiad puidu vastupidavuse suurendamiseks teevad aga lõpptulemuse kallimaks. Klassikaliselt on samas ikkagi kõige levinum krunditud ja korralikult värvitud puitmaterjalist aed, mille viimistlus tasub lasta teha tehases enne paigaldust. Paigaldatud aia värvimine kohapeal ei ole mõistlik, välja arvatud värviparandused. Metallaiad ehk siis valdavalt nn varbtäitega aiad on ajas kõige vastupidavamad, eelduseks loomulik korralik korrosioonikaitse. Viimase tagab tehnoloogilistest protsessidest kinnipidamine. Eritex on oma piirdeaedade ehitamise algusest kasutanud metallaedade puhul kuumtsinkimist ja pulbervärvimist, mis tagab kaitse ilmastiku eest.

Foto: Eritex Invest OÜ

„Hoolduse osas on ülalpool mainitud metallist aed kõige muretum – võib lihtsalt vajada mingil hetkel survepesuriga pesemist. Pesemist soovitaks ka puitaia puhul, aga seejärel tasub teha korralik kontroll puidu seisundi hindamiseks, vajadusel välja vahetada kahjustada saanud osad ning aed uuesti värvida,” räägib Kokser. „Paraku on seoses kemikaalide kasutamise nõuete rangemaks muutumisega vähenenud värvide võime puitu kaitsta. Piirde puit on aga ilmastikumõjudele igast küljest avatud ja eriti haavatavas olukorras on suuremate teede ääres olevad aiad, kus piiret mõjutavad nii saaste kui ka talvised soolapilved.”

Ta nendib, et piirdeaia turul ei saa väga mingit kindlat trendi välja tuua, pigem on valiku aluseks konkreetses piirkonnas kõige levinumad lahendused. „Aastate jooksul on aeg-ajalt turule ilmunud ka nn plastlaudu, aga seni on ostjad ikkagi jäänud truuks traditsioonilistele materjalidele. Soovitan vaadata aeda kui ühte maja osa ehk siis lähtuda tervikpildist. Aed on ikkagi maja visiitkaart!”

Aia juurde kuuluvad ka väravad – jalgvärav ja suurem autovärav. Jalgväravate puhul on Kokseri hinnangul valdavalt lahendused klassikalised metallist nelikanttorust raamiga ja eristuvad täiteks kasutatavate materjalide ehk puit või varbtäite, samuti puidu asendi ja lukustuse poolest. Autoväravate puhul on kasutusel valdavalt kaks põhivarianti: tiib- või liugväravad. Mõnikord sõltub valik võimalikest tehnilistest tingimustest. Hoolduse osas on liugvärav lihtsam, kuid on tehnilise lahendusena oluliselt kallim tiibväravast. Tänapäevaste ajamite kasutamisel töökindluse vahet pole.

Foto: Eritex Invest OÜ

Põhilised apsud aedade ehitamisel

Üks suuremaid vigu, mida aedade rajamisel tehakse, on eelpool mainitud piirangute ja nõuete eiramine. Selle tagajärjel võidakse aga nõuda piirde ümbertegemist nõuetele vastavaks. „Minu kui praktiku tungiv soovitus on kindlasti konsulteerida kogenud aiaehitajaga, et selgitada välja tehnilised nüansid ja teostada koos kohtvaatlus. Olemasoleva piirdeaia ümberehitamiseks või naabritevahelise piirdeaia püstitamiseks ei pea üldiselt kohalikust omavalitsusest luba taotlema. Kui piirdeaia laiendamise või pikendamisega kaasnevad kaevetööd, on vajalik esitada ehitusteatis ja asendiplaan. Täies mahus ehitusprojekt ei ole sellisel juhul nõutav, aga oluline on sel juhul koostada vähemalt eskiisprojekt, mis annab ettekujutuse planeeritavast piirdest,” soovitab Kokser.

Foto: Eritex Invest OÜ

Kogenud aiaehitaja oskab kindlasti nõu anda, mida peaks veel kontrollima. Vahel on selleks tõesti põhjaliku projekti vajadus koos kooskõlastustega tehnovõrkude valdajatega, mille eiramisel võivad olla väga kurvad tagajärjed – näiteks kaevetööde käigus trasside vigastamine võib osutuda väga kulukaks! Ise ehitades tuleks endale lisaks selgeks teha ka mõningad piirdeaia rajamise põhimõtted, nii kasutatavate materjalide osas kui ka sellise näiliselt lihtsad asjad nagu kaevamise ja paigalduse põhitõed.

Hea tulemus rõõmustab nii tellijat kui ka tegijat. „Eks aiapiirete valmistajatele ongi kõige suuremaks rõõmuks see, kui piirdeaia tegemisprotsess kujuneb sujuvalt ning klient jääb tulemiga rahule,” sõnab Kokser.

Läbi aastate on Eritex Invest OÜ valmistanud nn klassikaliseid pressbetoonist „Nõmme aia“ poste ja sokleid. Elementidest aia ehitamisel on mitmeid eeliseid alates hinnast kuni paigalduse lihtsuse ja kiiruseni. Samas võimaldab aiaelementides kasutatav pressbetoon ka väga eksklusiivseid lahendusi. Meie eesmärgiks on jätkuvalt olla kindlaks ja usaldusväärseks partneriks nii senistele kui ka uutele klientidele.

Tekkis küsimusi? Võtke julgelt ühendust!

Copy
Tagasi üles