Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Trööstitu olukord: sakslased võivad varsti kodusest rahvustoidust suu puhtaks pühkida

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Kauka Jarvi / Shutterstock.com

Saksamaa üheks vaieldamatuks rahvustoiduks on kevadised sparglid, mida nositakse suure naudinguga üle terve riigi, kuid eriti põhjapoolsetes piirkondades. Nüüd on selgunud, et see traditsioon seisab savijalgadel.

Sparglifännid ei jõua ära oodata, mil hooaja esimesed nende taldrikutele maanduvad. Pehmed ilmad annavad sakslastele lootust, et sparglihooaeg algab isegi oodatust varem. Kuid taldrikule jõudev spargel ei ole enam suure tõenäosusega kohalik toodang. Sparglikasvatajaid jääb iga aastaga vähemaks ning seda põllukultuuri ohustab Saksamaal väljasuremine. 

Põhjuseks ei ole mõni kummaline taimehaigus või kliimamuutus, vaid hoopis midagi lihtsamat – raha. Paljude sparglikasvatajate jaoks ei tasu see enam ennast ära ning sparglipõlde tõmmatakse üha koomale. 

Tagasi üles