Head rahvusvahelist veepäev! Eestlased on eluolulise ressursi kasutamisel tublid, kuid saaks veel paremini

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Täna tähistatakse rahvusvahelist veepäeva, millega juhitakse tähelepanu puhta vee ja selle hoidmise olulisusele. Kuna umbes 70 protsenti kogu majapidamise veetarbimisest kasutatakse vannitoas, tasub mõelda, kuidas just vannitoas vett kokku hoida.

Puhas vesi on olemas üle 90 protsendil Eesti elanikest ja oleme ühisveevärgist pärineva vee tarbimise osas ühe elaniku kohta Euroopa riikide hulgas üks säästlikumaid. Viimaste aastate põuased suved on aga ka Eesti piirkondades kaasa toonud veevarude nappuse ja seega on vee tarbimise piiramine üha olulisem.

Umbes 30 protsenti veest loputatakse sõna otseses mõttes otse torust alla, sest inimene käib päevas keskmiselt viis korda tualetis. Aga on suur vahe, kui suur hulk puhast joogivett ühe nupuvajutusega potist alla lastakse. «Kui vanasti kulus loputusele üheksa liitrit vett, siis uuemad tualettpotid kasutavad vaid kaks liitrit. Selline muutus hoiab neljaliikmelise pere puhul kokku üle 30000 liitri vett aastas. See on sama palju, kui lõvi kümne aastaga joob,» toob Villeroy & Boch Gustavsbergi projektijuht Erki Orav näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles