Mis eristab erinevaid kurgisorte?
Kurgi sordid jagunevad viljumistüübil alusel kolmeks:
- valdavalt emasõitega,
- segaõitsemisega,
- ainult emasõitega ehk iseviljuvad.
Iseviljuvate sortide eelis on see, et nad ei vaja tolmlemiseks ja viljade tekkimiseks putukate abi ja võivad olla kogu kasvuperioodi katteloori all.
Maarahva Poes kuulub enamus kurke iseviljuvate klassi.
Kurke saab määrata ka vilja pikkuse järgi:
- lühiviljalised (5 – 13 cm),
- poolpikad (13 – 20 cm),
- pikaviljalised (üle 20 cm).
Eelmainitud kategooriatesse mahub lai valik erinevaid aretatud kurke. Eri tüüpi kurkidel on omad eelised töötlemiseks, olgu selleks hapendamine, marineerimine, konserveerimine või soolamine.
Seega on parim viis leida endale meelepäraseim taim erisuguste kurkide eri vormis maitsmine või siis sõpradelt, tuttavatelt soovituste küsimine. Enamikel kasvatajatel on tekkinud omad lemmikud.
Millist kurgiseemet valida?
Alljärgnevad on mõned tunnustatud kurgisordid, mida soovitame.
„Dirigent“, „Adam“ ja „Alex“ on ideaalsed sordid avamaal kasvatamiseks ja konserveerimiseks. Kuna neil on õhuke ning sile koor, sobivad need hästi ka marineerimiseks.
„Puccini“ on klassikaline seemneteta avamaakurk, mis sobib hapendamiseks.
„Tessa“ on mõruainevaba poolpikk avamaakurk sobideks värskelt viilutamiseks ja salatiteks.
„Saladin“ on klassikaline pikk kasvuhoone kurk, mis on vastupidav mitmetele haigustele.
Siin võid tutvuda ka muude valikus olevate kurkidega.
Kurkide ettekasvatamine kevadel
Lühikest eesti suve arvesse võttes, on parim viis tagada hea saak nii kasvuhoone- kui ka avamaakurgi puhul taime siseruumides ette kasvatamisega. Sellega võid alustada juba 3 – 6 nädalat enne õue istutamist, milleks on mai lõpp või juuni algus.