Rikkaliku valiku lilli ja istikuid leiad otse Riketsi aiandist

Copy
Foto: Rikets

Soovid värskendada koduaia püsilillede valikut, istutada mõni uus viljapuu- või põõsas, katsetada põnevate maitsetaimede või köögiviljasortidega, uurida uusimaid suvelilletrende – võta ette teekond Tallinna külje all asuvasse Riketsi aiandisse, kus müüjad on ka aednikud ning kohapeal kasvatatud taimede valik võtab silme eest kirjuks.

Aiand on imeline keskkond, kus saad sülega inspiratsiooni oma aia kujundamiseks ja hooldamiseks. Saad näha erinevaid taimi ning avastada uusi, sest võrreldes teiste müügikohtadega on aiandites suurem valik erinevaid taimeliike ja -sorte. Riketsi Aiand asub Pagavere talus, Vana-Aespa külas, Kohila vallas, Raplamaal. Tallinnast umbes 30 km kaugusel.

Riketsi aednikud täheldavad, et viimastel aastatel on Eestis hobiaiandus eriliselt õide puhkenud. Pandeemia aegadel kolisid paljud inimesed maapiirkonda ning asusid aeda pidadama. Paljud avastasid, et aiandus on tore hobi ning süvenesid taimekasvatuse saladustesse. Taimede vastu hakkasid huvi tundma ka nooremad inimesed ning tekkis nõudlus taimede vastu, mis on pikalt ilusad ja nõuavad vähe hoolt.

Petuunia vajab kuuma ja liigniiske ilmaga aedniku tähelepanu ning nõudlus selle taime järgi on iga aastaga vähenenud. Samas on hinnas pelargoon, mis on väga ilmastikukindel. Kasvanud on huvi ka köögiviljataimede ja -seemnete vastu. Paljud rohenäpud tahavad kodus ise külve teha ja uusi ning huvitavaid sorte avastada. Järjest rohkem väärtustatakse omakasvatatud köögivilju.

Lilletaimedest otsitakse igal aastal peenrasse ja rõdule midagi uut. Väga populaarne on amplis harilõug ja erinevad kõrrelised. Viljapuudest küsitakse järjest rohkem perepuid ja väiksema kasvuga puid.

Mida arvesse võtta uute istikute valikul? Enne istutamist tuleb kindlasti hinnata ümbrust: kas koht, kuhu soovite istutada on tuulises või umbses paigas, poolvarjus või lausa päikese käes.

Kui koht välja valitud, siis tuleb ette valmistada pind. Igal taimel on omad vajadused ja enne istutamist tasub uurida taime tausta ning järgida soovitusi. Eriti oluline on see püsilillede puhul, rõhutavad Riketsi aednikud.

Suvelilledega on veidi lihtsam. Jälgi, kas taim soovib rohkem või vähem päikest ja vali koht vastavalt sellele. Oluline on, et taimel oleks kasvuruumi. Kui näiteks osta aiandist ampel, tasub taim võimalusel veidi suuremasse potti ümber istutada. Samuti ei tasu kokku suruda rõdukasti väga palju taimi, kõikidele võiks jätta ka kasvuruumi.

Nii suve-kui püsilillede ning ka teiste istikute puhul on väga tähtis väetamine. Kõikide taimedele sobib hästi nii pikaajaline- kui kastmisväetis: pikaajaline väetis toetab taimede kiiret kasvu ja tagab rikkaliku õitsemise tervel hooajal. Eriti oluline on väetamine suvelillede puhul, kui need kasvavad konteinerites ja muud võimalust neil vajalike toitainete saamiseks pole.

Kõikide taimede puhul on oluline ka pinnase happe-aluse tasakaal: kodustes tingimustes on soovitav koguda ja kasutada kastmiseks vihmavett. Kel huvi ja tahtmist, leiab mulla pH reguleerimiseks erinevaid juhendeid internetist.

Riketsi aiandist leiab suure valiku erinevaid suve- ja püsililli, võõrasemasid, köögiviljataimi ning viljapuid ja -põõsaid. Kuna müüjad on ühtlasi ka ettevõtte aednikud, oskavad nad anda taimede valikul head nõu. Riketsi aiandis on ka müügil kõik vajalik taimekasvatamiseks alates väetistest kuni erinevate ilupottide ja kinnasteni. Kõik lille- ja köögiviljataimed on kasvatatud aiandis kohapeal ning viljapuud on pärit Seedri puukoolist. „Oleme poes pakutavate taimedega tegelenud istutamisest kuni müügini ning oskame nõustada ka sortide osas,” tõdevad Riketsi aednikud.

Riketsi aiand tegutseb alates 2006. aastast ning seal kasvatatakse suures sortimendis kodumaiseid lõike- ja potililli Riketsi lillepoodidele: Riketsil on üle 20 lillepoe Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis, Rakveres ja Viljandis.

Tänaseks on aiandi väikesest tootmishoonest välja kasvanud kõigile avatud aiand, kus müüakse aasta lõikes erinevaid hooajalilli ja muid taimi. Aiand asub Pagavere talus, Vana-Aespa külas, Kohila vallas, Raplamaal. Tallinnast umbes 30 km kaugusel, Kiisa-Hageri tee 10ndal kilomeetril. Tallinna poolt tulles paremat kätt viljapõldude vahel. Aiasõpru oodatakse aiandisse nädala sees kella 9-16. Info saamiseks helista 56 955 011.

Copy
Tagasi üles