Kuidas rajada koduhoovi spordiväljak?

Copy
Foto: Spordiareenid OÜ

Sportliku vormi tõstmiseks on suurepärane võimalus omada eramaja või maakodu hoovis spordiväljakut. Kodune spordiväljak võimaldab kokku hoida väärtuslikku aega, mis kulub treeningutele sõitmiseks, ning pakub pere noorematele tervisliku alternatiivi nutiseadmetes istumisele.

Millest alustada?

Kõik algab sellest, millist või mitut spordiala soovitakse harrastada. Tavapärased valikud on korvpall, tennis, võrkpall, rannavõrkpall ja jalgpall. Multispordiväljakute puhul rajatakse lahendusi, kus platsi kate on korraga erinevatele spordialadele sobiv.

Teiseks tuleb hinnata kui palju on koduhoovis vaba ruumi spordiväljaku rajamiseks ning millist lisatööd eeldaks soovitud platsi mõõtude saavutamine. Viimane tähendab maastikukujunduse ettevõtmist – põõsaste ja kivide eemaldamine, puude mahavõtmine, pinnase tõstmine jne. Koduomanik võiks teada sedagi, milline on planeeritud asukohas olemasolev pinnas.

Foto: Spordiareenid OÜ

Millele veel peaks tähelepanu pöörama?

Kui lähteülesanne on läbi mõeldud, soovitab Luik ühendust võtta spordiväljakute terviklahendusi pakkuvate ettevõtetega. Läbi tuleks käia järgmised teemad:

• spordiväljakule kattelahenduse valimine

• pinnasetööde (sh drenaaži vajadus) mahu hindamine lähtuvalt valitud kattest

• piirdeaia vajalikkuse hindamine

• spordiinventari valimine

• haljastustööde mahu täpsustamine

• valgustuslahenduse vajalikkuse hindamine

Foto: Spordiareenid OÜ

Spordiplatside rajamiseks soovitatud tooted?

Nii lihtsama spordiplatsi kui ka multispordiväljaku rajamisel on mõistlik kaaluda kattena tugevamat plastikkatet (koduhoovi tingimustes paigaldus kivisillutisele või betoonplatsile) või pehmemat kunstmurukatet (paigaldus võimalik graniitsõelmetest rajatud alusele).

Spordiareenid OÜ poolt pakutav Sport Court PowerGame Plus (USA) plastikkate on spordisõbrale koduhoovi spordiplatsi rajamiseks turvaline ja vastupidav valik. Tegemist on Eesti kliimas aastaringselt kasutatava ja praktiliselt hooldusvaba lahendusega.

Kunstmurukattega rajatakse enamasti kahasse tennise- ja jalgpallimänguks sobivaid spordiplatse. Spetsialist oskab lähtuvalt päringust välja pakkuda sobiva toote. Tenniseväljaku rajamiseks tasub kaaluda hübriidliivakatte, näiteks Pavitex TopSand kasutamist. Tegemist on kaasaegse ning hooajaliselt pigem vähe hooldust vajava väljakukatte lahendusega, mis annab väga kvaliteetse tennisemängu kogemuse.

Foto: Spordiareenid OÜ

Spordiväljaku sisustamiseks treeningvahenditega on võimalus kasutada püsivat ehk kohtpaikset (maasse betoneeritud) või teisaldatavat ehk mujale liigutatavat spordiinventari (nt vabalt seisvad jalgpalliväravad).

Kui kiiresti saan hakata oma spordiväljakut kasutama?

Alates töö tellimisest võib selle teostamine lähtuvalt mahust ja keerukusest aega võtta kuni kaks kuud. Spetsiaalsed kattelahendused ja spordiväljakule vajaliku inventari saab tavapäraselt kätte ligikaudu ühe kuu jooksul sõltuvalt hooajast. Pinnasetööde teostamist, kattematerjalide paigaldamist ja inventari paikapanekut mõjutavad otseselt ilmastikutingimused.

Foto: Spordiareenid OÜ

Kui palju maksab kodune spordiväljak?

Tervikuna mõjutab projekti maksumust spordiväljaku kattelahenduse valik. Täpsustavalt eeltööde vajaduse ulatus – kas tuleb rajada asfalt- või betoonalus, graniitsõelmetest aluspind või tänavakivist laotud plats? Väljakaeve kohapeal ladustamise võimalus ning suurte masinatega platsi juurde tagatud ligipääs hoiavad kulud madalamad.

Spordiareenid OÜ

Spordiareenid OÜ tegeleb välispordiväljakute ja piirdeaedade ehituse, spordiinventari müügi ja paigalduse, aluste rajamise ja eriehitustööde ning konsultatsiooniga alates 2009. aastast.

Lisainfo: www.spordiareenid.ee

Jälgi meid: www.facebook.com/spordiareenid ja www.instagram.com/spordiareenid.

Copy
Tagasi üles