Ekspert: päikesepark on kindel investeeringuprojekt, mis hakkab kohe tagasi tootma

E-Systems
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi päikeseparkide arendamine ja omamine on tuttav teema juba väga paljudele Eesti inimestele, on ka neid, kes ostuotsuses veel kahtlevad. Tegelikkuses ei ole ekspertide sõnul vaja karta, sest päikeseenergia on tasuv, roheline ning tulnud selleks, et jääda.

„Mitmed meie kliendid on avaldanud hirmu, et äkki nende planeeritav päikesepark on liiga väike ja ei tasu end ära. Või et kas maksab ikka laenuga päikesepargi ehitamist finantseerida, sest äkki ei jõua hiljem laenatud raha tagasi maksta. Tegelikkuses aga seda hirmu ei ole, sest meie klientide näitel võib kinnitada, et päikesepaneelid hakkavad tõepoolest kohe valmimise järel raha tagasi teenima ja enamgi veel,” julgustavad päikeseparkide ehitamisega tegeleva Eesti ettevõtte E-Systems OÜ juhatuse liikmed Roland Lainesaar ja Raiko Jänt. 

Foto: E-Systems

Jänt lisab, et keskmiselt paigaldavad nende kliendid eramajale umbes 10kW tootmisvõimsusega jaama, mis maksab umbes 10 000 eurot olenevalt objekti eripärast. „Meil on kliente, kes on selle raha endale kogunud, kuid kasutatakse palju ka erinevaid finantseerimisvõimalusi. See on arusaadav, sest ega sellist raha pole paljudel sukasäärest võtta. Meie oleme endale finantseerimise osas valinud koostööpartneriks kodumaise LHV Panga, läbi kelle saame pakkuda oma klientidele soodsatel tingimustel järelmaksuteenust.” 

Päikeseparki tehtava investeeringu tasuvusaeg sõltub Lainesaare sõnul paljudest teguritest, mida on hetkel raske ette aimata, eriti viimaseid aastaid arvestades. „Usume, et see võiks olla umbes 10 aastat, ent samas sõltub tasuvusaeg paljustki elektri börsihinnast ja toodetud elektri omatarbeks kasutamise osakaalust,” selgitab ta.

Toodetud elektrienergia omatarbeks kasutamise osakaalu aitab suurendada näiteks akupank. Moodsamad akupangad suudavad juba ise börsihinda jälgida ning vastavalt sellele saab otsustada, millal on mõistlik akust salvestatud elektrienergiat kasutada. Näiteks talvisel ajal, kui päikesepaneelid päikese puudumise tõttu elektrienergiat ei tooda, on võimalik akusid võrgust täis laadida just börsihinna madalamate hindadega, et hiljem siis ise salvestatud energiat kallimal ajal tarbida. 

Foto: E-Systems

Küll aga maksavad eramaja akupangad hetkel veel päris arvestatava summa ning paljud ei ole valmis seda investeeringut kohe tegema. Sellisel juhul tuleks soetada vähemalt akuvalmidusega inverter, et aku lisamine süsteemile oleks hiljem võimalik.

Mida teha päikselisel päeval ülejääva elektriga?

Päikepark on pikaajaline investeering, mis parandab omaniku elukvaliteeti ning hoiab igapäevased kommunaalkulud kontrolli all. Samuti aitab taastuvenergia kasutamine lahendada energiakriisi. Euroopas suureneb pidevalt nõudlus elektrienergia järele, samas on aga keskkonnakahjulikud tootmisviisid kõrgelt maksustatud, mis kujundabki kalli hinna. Nii saab iga inimene anda energiakriisi lahendamiseks oma panuse läbi päikeseenergiaparki investeerimise

Foto: E-Systems

„Kuna meie suvedelgi on saanud päris tavaliseks nädalatepikkused kuumalained, siis on paljudesse Eestimaa kodudesse paigaldatud jahutussüsteem. Kui päikesepaneelid katusel päikest püüavad, saab maja jahedas hoida kalleid elektriarveid maksmata või lausa tasuta,” annab Lainesaar nõu. Samas on tema sõnul Eestimaa kliimas populaarsust kogumas küttega bassein, mida päris mitmed E-Systemsi kliendid juba kevadest esimeste päikesekiirtega tasuta soojas hoiavad. Ja muidugi saab tänu päikeselistele suvepäevadele tasuta laetud ka elektriauto, mille laadimist saab ajastada just siis, kui päike kõrgel taevas on.

Ligi 12 aastat elektritööettevõttena tegutsenud E-Systems on taastuvenergialahendusele orienteeritud viimased kuus aastat, kasutades ainult usaldusväärsete ja kindla kvaliteediga tuntud turu tipptootjate seadmeid. Teenust ja tooteid pakutakse nii era- kui ka äriklientidele. Ettevõtte eeliseks on tippseadmed tootjatelt, kes on turul olnud mitukümmend aastat ja rohkem. See annab kindlustunde, et tootja ei kao üleöö ega jäta probleemi korral klienti hätta. Aastate jooksul on rajatud maaparke, samuti on E-Systemsi paigaldatud päikesepaneelid leidnud koha erinevatel kõrgustel viil- ja lamekatustel, rõdudel ning majafassaadidel. 

Foto: E-Systems

Viimaste aastatega on taastuvenergialahendused muutunud töökindlamaks, kvaliteetsemaks ja tootlikumaks. Lainesaar nendib, et padja alla rahakogumine ei vii kuhugi, vaid tasub investeerida rohelisemasse tulevikku. E-Systems on võtnud visiooniks muuta päikeseenergia kättesaadavaks igale koduomanikule.

Küsi julgelt pakkumist!

E-Systems OÜ
Marta 14-2, Tallinn
telefon: 5911 3366, 565 5511
Copy
Tagasi üles