Põhjus, miks ei tohi kunagi baguette'i tagurpidi lauale panna

Kodu.postimees.ee
Copy
Baguette'id. Pilt on illustreeriv.
Baguette'id. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Prantslased on toidu osas valivad ning nende kööki iseloomustab suur traditsioonide kogum. See toob mõistagi kaasa hulga ebauske, millest üks on seotud nende püha pagaritoote baguette'iga.

Baguette'i koju tuues ei tohi seda kohelda kui suvalist nartsu, mille võid oma suva järgi kuskile visata– ei. Saiapätsi ei tohi näiteks mitte mingil juhul panna lauale tagurpidi nii, et selle põhi vaatab taeva poole. Sedasi tood endale õnnetuse kaela.  

Nagu enamikel sellistel uskumustel, on ka baguette'i tagurpidi asetamise uskumuse ajalugu hägune. Prantsuse väljaanne The Connexion selgitab, et see ebausk on pärit keskajast ning on seotud timukatega. Neil olla väga tihe ajagraafik, mis tähendab, et polnud aega hommikul pagarikoja järjekorras seista, et oodata, millal uus laar saiapätse valmis saab. Probleemi lahendamiseks jättis pagar timukale välja ühe pätsi saia, asetades see tagurpidi. Teised kliendid teadsid, kellele see mõeldud oli ning ei puutunud seda. Sellest sai päts, millest tuli kui katkust hoiduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles