NÄDALA RETSEPTID Peaosas kohupiim. Legendaarse kondiitri Nadja Kaarma magusaretseptid pühadeks

Britt Rosen
Copy
Mutimullakuhjale sarnaneva kuju järgi sai kohupiimakook ka lustliku nime. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman
Mutimullakuhjale sarnaneva kuju järgi sai kohupiimakook ka lustliku nime. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman Foto: Madis Veltman

Üks Eesti nimekamaid koogi- ja tordimeistreid Nadja Kaarma jagab lihavõtteks võluvalt lihtsaid, lopsakaid ja vahukooreseid magusaretsepte, kus peategelaseks on pühadekohaselt kohupiim.

Üks väike pasha ja beseetort maasikatega, kirjeldab kunagine Haapsalu Müüriääre, Epp Maria Galerii ja Tallinna Komeedi kohviku legendaarne kondiiter Nadja Kaarma oma tänavust lihavõttemagusat.

Tema vahukoorekohevaid vaarika-beseerulle või sõjaeelse Haapsalu kondiitriäri vaimus välja mõeldud sidruni-toorjuustukreemiga Waldmanni kooke meenutavad paljud koogisõltlased veel praegugi. Magusameistri külluslik koogikäekiri ja igirõõmus meel vallutasid kohvikupubliku südamed kohe, kui kokakunstnik Anni Arro omal ajal Haapsalus Nadja Kaarma talendi avastas.

«Ega halva tujuga head kooki ei sünni,» armastab kondiiter siiani korrata. Igatahes pole tal seni ükski küpsetis ebaõnnestunud. Isegi presidendi vastuvõtule on ta besee-šokolaaditorti küpsetanud.

Omasugustega võrreldes mahlakam pasha, mida pakuti ka Komeedi kohvikus, kuulub tema iga-aastasesse kevadpühade klassikasse. Mõistagi, seal on ju rohkelt kohupiima ja vahukoort, kaht suurt Nadja Kaarma lemmikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles