TERVISERISK ⟩ Vitamiinist võib end haigeks süüa! B6-le kehtestati poole väiksem ülempiir

Kodu.postimees.ee
Copy
Ettevaatust – vitamiine võttes ei kehti põhimõte, et mida rohkem neid vohmid, seda rohkem kasu saad.
Ettevaatust – vitamiine võttes ei kehti põhimõte, et mida rohkem neid vohmid, seda rohkem kasu saad. Foto: Alliance Images / Shutterstock

Levinud arusaama kohaselt võtavad inimesed vitamiine liiga vähe ning neid rohkem tarbides teeme oma tervisele head. Aga kõik see kehtib vaid paraja doosi puhul! Nii lihtne asi siiski pole – teatud vitamiinide puhul on ülemäärast tarbimist seostatud tõsiste terviseriskidega. B6-vitamiinile on määratud tarbimise ülempiir, mis on pea poole väiksem seni kehtinud väärtusest. Uus nõue hakkab toidulisanditele kehtima alates 1. septembrist 2024. Vaata ka vitamiini B6 liigtarbimisega kaasnevaid riske!

Põllumajandus- ja toiduamet lähtub Eesti toidulisandite ohutuse hindamisel Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) määratud vitamiinide ja mineraalainete ohututest tarbimise ülempiiridest.

Vitamiin B6 võtmise kasud:

Erinevad viimaste aastate jooksul läbi viidud uuringud näitavad, et B6-vitamiin võib pakkuda seitset olulist kasu tervisele:

  1. Aneemia ennetamine ja ravi.
  2. Meeleolu parandamine. B6-vaegust seostatakse depressiooni ja meeleolulangusega.
  3. Aju tervise ja funktsioonide toetamine.
  4. Iivelduse leevendamine raseduse ajal.
  5. Parem kaitse südamele.
  6. Madalam silmahaiguste risk.
  7. Vähendab vähiriski. 

Allikas: NIH National Institutes of Health

«Kuivõrd EFSA on oma teadusliku hinnangu käigus tuvastanud, et senine ülempiir pole ohutu, siis on oluline, et ka Eestis turustatavad toidulisandid oleksid ohutud. Selleks on amet edastanud toidulisandite tootjatele ja müüjatele märgukirja,» selgitas põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Brigitte Salmus.

Vitamiinid. Kui palju on paras ja kui palju juba kahjulik? Pilt on illustreeriv.
Vitamiinid. Kui palju on paras ja kui palju juba kahjulik? Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Toidu käitlejatel, kes toodavad ja turustavad toitu ja toidulisandeid, on kohustus tagada oma turule viidava toidu ohutus.

Vitamiin B6 üleliigse tarbimisega kaasneda võivad kahjud:

  • seedeprobleemid,
  • iiveldus ja kõrvetised,
  • närvikahjustused,
  • nahakahjustused ja moonutused,
  • fotosensitiivsus ehk ülitundlikkus päikesele,
  • tahtmatud lihastõmblused,
  • tuimus, väheneb võime tunda valu,
  • väheneb temperatuuri adekvaatse tajumise võime.

Allikas: NIH National Institutes of Health

«Toidulisandeid, kus vitamiinide ja mineraalainete kogused ületavad ohutu tarbimise (UL) piire, ei saa pidada enam ohututeks ning nendel juhtudel peavad käitlejad rakendama tegevusi, et toode ei kujutaks ohtu inimese tervisele. Selleks on mitmeid võimalusi, nt vähendada vitamiini ja/või mineraalaine sisaldust päevases tarbimiskoguses, vähendada märgistusel soovitatavat päevast annust või lõpetada toote turustamine,» kirjeldas Salmus.

Põllumajandus- ja toiduamet hindab toidulisandite ohutust juhtumipõhiselt. Vajadusel võetakse toodete ohutuse hindamisel arvesse ka teisi üldtunnustatud teaduslikel andmetel põhinevaid ohutuid tarbimise ülempiire.

2023. aastal esitatud EFSA teadusliku hinnangu kohaselt kehtestatakse B6-vitamiinile madalam ohutu tarbimise ülempiir, mis on pea poole väiksem seni kehtinud väärtusest. Uus B6-vitamiini UL väärtus on 12 mg/päevas (täiskasvanutele, sh rasedatele ja imetavatele naistele). Samuti on kehtestatud väärtused eri vanusegruppides lastele, st 2,2–2,5 mg/päevas (4–11 kuud), 3,2–4,5 mg/päevas (1–6 aastat), 6,1–10,7 mg/päevas (7–17 aastat).

Rohkem informatsiooni leiab ameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles