EKSPERT SELGITAB Kuidas kodulaenu võttes tuhandeid eurosid säästa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kodulaenu võtmine on üks suurima mõjuga rahalisi otsuseid inimese elus. Mida aga teha olukorras, kus iga sent on arvel?

Luminori Baltikumi eraisikutepanganduse juhi Tanel Rebase sõnul saab laenu taotleja ise palju ära teha, et saada pangast võimalikult hea kodulaenuintress ja kokkuvõttes odavam laen.

«Esimene kõige olulisem samm, mida parima kodulaenuintressi saamiseks teha, on küsida pakkumist erinevatest pankadest. Kui võrrelda praegust aega 10 aasta tagusega, siis konkurents panganduses on suurenenud, mistõttu võib ka pakutav lõppintress märgatavalt erineda,» ütles Rebane.

Rebane selgitas, et tihtipeale ei hoomata, kuivõrd suure osa võib intressimäär laenusummast moodustada – isegi paar kümnendikku protsenti võib mitmekümne aasta jooksul tähendada tuhandete eurode suurust erinevust. 

Samas pole intress ainus tegur, mida Tanel Rebase sõnul võrrelda. «Pärast seda, kui pakkumised on mitmest pangast võetud, tuleb lisaks intressi võrdlemisele vaadata ka muid laenupakkumisega kaasnevaid tingimusi, näiteks laenulepingu sõlmimisega kaasnevat lepingutasu.» Ta lisas, et kodulaenu lepingute puhul võib olla veel täiendavaid tingimusi, millele kindlasti tähelepanu pöörata – näiteks enneaegse tagasimaksmise tingimused ning muud kaasnevad tasud ja halduskulud.

Rebane märkis, et pangad arvestavad taotlejale pakkumise tegemisel laias laastus kahte peamist tegurit: taotlejat ennast ja kinnisvara, mida inimene soetada soovib. Seejuures võivad kriteeriumid, mille põhjal pank kodulaenu annab, olla rõhuasetustes veidi erinevad – näiteks on mõni pank seadnud olulisemaks soetatava kinnisvara seisukorra ja likviidsuse, teine jällegi taotleja profiili. Seetõttu erinevad ka pakutavad intressid. Ent kui kinnisvara seisukord on vähemalt heal tasemel, siis lõpliku otsuse määrab ikkagi kliendiprofiil.

Seejuures soovitab Rebane vaadata pakutavast intressist veelgi kaugemale ning hinnata nii taotlemise protsessi ennast – näiteks kust sai klient kõige personaalsema lähenemise – kui ka teisi tingimusi, mida pank kodulaenu taotlemisel pakub.

Kuivõrd just sellistes aspektides võivad pankade vahel olla erinevused suured, tasubki otsus teha suurema pildi põhjal. «Kodulaenu võtmine pole inimese jaoks igapäevane ning sellega kaasneb sageli palju küsimusi ja segadust. Seetõttu tasub kindlasti küsida nõu, uurida ja hinnata, kuidas pangad kliendile lähenevad ning olukorrale lahendusi otsida püüavad,» sõnas Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles