TARK TEADA Kuidas vedada televiisorit, pesumasinat ja külmikut nagu proff

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Jalanõude, riiete ning mööbli edukaks ja kiireks kolimiseks piisab heast pakkimisoskusest, ent suuremate seadmete transportimisel on reeglid, mida eirates on kahjustused tagatud. Siit saad hea teejuhise mistahes suurema eseme veoks.

Elektroonikaettevõtte LG Electronics ekspert Heivo Pork selgitab, mida teleri, külmiku ja pesumasina ohutul vedamisel silmas pidada.

Televiisor

Lameekraantelerid nagu OLED on väärtuslikud, kuid õrnad. Alustuseks tuleb teler kolimiseks ette valmistada ehk eemaldama peaks kõik juhtmed ja kaablid. Kindlasti tasub enne lahtiühendamist teha foto teleri tagumisest küljest, et hiljem sujuks uues kodus teleri ühendamine hõlpsalt ja kiirelt. Seejärel keera iga kaabel ettevaatlikult kokku ning kinnita juhtmekinnitustega.

Järgmisena eemalda teleri küljest kõik kruvid ja alused. Märgista pakend ning pane teleri juurde kuuluvad osad sinna sisse. Nii saad kindel olla, et vajalikud osad ei lähe kolimise ajal kaduma. Telerit soovitame kolida alati originaalpakendis. Kui viimane on ära visatud, tuleks soetada või laenutada spetsiaalne telerikarp koos vahtplastist nurgakaitsmetega. Enne teleri karpi panemist tuleks see pakkekilega katta. Kui oled teleri karpi asetanud, täida pakendi ja teleri vahele jäävad tühimikud mullikile, kanga või muu pehme materjaliga, mis ei lase teleril veo ajal liikuda. OLED telerit ei tohi transportimise ajaks asetada tagumisele küljele. Kindlasti peaks telerit pakendisse panema ja transportima vähemalt kaks inimest.

Pesumasin

Enne pesumasina kolimist tuleb masin põhjalikult puhastada: käivita tühi tsükkel kuuma veega – see aitab eemaldada kõik pesuvahendijäägid ning teha masina veest tühjaks. Lisaks otsi üles pesumasina juhend ning loe, kuidas korrektselt masinat transportida. Ideaalis tuleks ka selle kodumasina vedamiseks sõber appi kutsuda.

Seejärel ühenda pesumasin vooluvõrgust lahti, eemalda toitejuhe või otseühenduse puhul ühenda juhtmed lahti. Viimasel juhul tuleks ohutuse tagamiseks elektrikapist ka vool välja lülitada.

Eemalda vee sisse- ja äravooluvoolikud ning kinnita need pesumasina taha nii, et voolikute otsad jäävad ülesse. Nii ei leki vesi põrandale või autosse.

Võimalusel tuleks stabiliseerida masina trummel transpordipoltidega. Kindlasti tuleks vältida pesumasina külili asetamist, kuna see võib trumli tasakaalust välja viia, põhjustades lekkeid, jõudluse vähenemist ja isegi rikkeid. Masina liigutamiseks kasutage transpordikäru, et masin oleks püstises asendis. Täiendavalt võib pesumasinat transpordi ajal kaitsta teki või vahtplaatidega.

Külmal ajal ei tohi pesumasinat pikaks ajaks õue või kolimisautosse jätta, sest see võib põhjustada masina sisse jäänud vee jäätumist ning masina kahjustumist. Temperatuurimuutustest tingitud võimalike kahjude vältimiseks tuleb masinal enne kasutamist lasta mõnda aega toatemperatuuriga kohaneda. Pärast sihtkohta jõudmist ärge unustage eemaldada transpordipolte ning enne masina sisselülitamist tuleks see loodida.

Külmkapp

Külmik on oma külmutusmehhanismi ja külmkapi taga asuvate tundlike komponentide tõttu transportimiseks üks keerulisimaid kodumasinaid.

Enne külmiku kolimist tuleks sügavkülmik sulatada vastavalt tootja juhistele.

Seejärel eemalda kõik lahtised osad või teibi riiulid ja klaasid turvaliselt kinni. Külmiku transportimisel on eriti oluline, et masin oleks terve aja püstises asendis, samuti tuleb vältida külmiku mahakukutamist. Kuigi mõnel juhul võib väike kalle olla vastuvõetav, tuleks külmiku päris külili kallutamist iga hinna eest vältida, et hoida ära kahjustused jahutussüsteemile. Ka ei meeldi külmikule ekstreemsed temperatuurid, eriti aga pikaaegne kokkupuude külma ilmaga. Kolimisautosse pane külmik kindlasti püsti ning toesta korralikult.

Kui oled sihtkohta jõudnud, aseta külmik püsti ja lase sellel enne vooluvõrku ühendamist vähemalt paar tundi seista – see võimaldab vedelikel settida. Kui peaks juhtuma, et külmikut transporditi siiski horisontaalses asendis, on soovitatav lasta külmikul enne vooluvõrku ühendamist vähemalt 72 tundi seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles