MAITSETE PARAAD Selgusid selle aasta parimad toiduained!

Kodu.postimees.ee
Copy
Toiduliit.
Toiduliit. Foto: Erlend Štaub

Toiduliit tunnustas juba 30. korda parimaid kodumaiseid toidutooteid, kuulutades Eesti parim toiduaine 2024 tiitli saajaks Tere AS uudse tofu-vanillibatoonikese.

Aasta parimate toidutoodete auhinnad andsid toiduliidu aastakonverentsil üle vabariigi presidendi abikaasa Sirje Karis, regionaalminister Madis Kallas, toiduliidu juht Sirje Potisepp ja toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp rõhutas, et keegi ei taju Eesti inimeste maitsemeelt paremini kui meie oma tootjad.

Eesti parim toiduaine 2024 on Tere AS uudne tofu-vanillibatoonike.
Eesti parim toiduaine 2024 on Tere AS uudne tofu-vanillibatoonike. Foto: Erakogu

«Toit üleüldiselt on pigem konservatiivne valdkond, kus maitsed ei muutu nii kiiresti. Tänu tihedale üleilmsele suhtlusele levivad teiste köökide road meile küll kiiremini, kuid need kohaldatakse siin kohalikule maitsemeelele – kasutades Eesti tooraineid ja tarbijate seas armastatud maitseid,» rääkis Potisepp. «Traditsioonilise ja uudse ühendamine viib põnevate lahendusteni, mida ka meie juubelikonkursil nägime,» lisas toiduliidu juht.

«Just kodulähedane ning tugev ja arenev toiduainetetööstus lisab igale riigile sitkust ja tugevust. Eesti toiduainetööstus – nii toidu kasvatajad kui tootjad – annab meile lisaks lemmikmaitsetele ka kindlustunnet, et Eesti toidujulgeolekuga on kõik korras,» ütles Sirje Karis.

«Kohaliku toidu tootmine on meie jaoks väga oluline ning Eesti toit on osa meie rahva identiteedist. Saame uhked olla selle üle, et Eestis toodetud toit on puhas ning kvaliteetne,» rääkis regionaalminister Madis Kallas. 

Hindamiskomisjoni esimees toiduteadlane Rain Kuldjärv märkis, et žürii töö oli väljakutsuv ja osa tootekategooriates eristas parimaid vaid kahe komakohaga punktivahe. Konkursi üldvõitjaks osutus Tere AS Deary tofu-vanillibatoonike, mis taimse alternatiivina on sarnane tavapäraste kohukestega. Komisjon tõi esile tofuga saavutatud piimatootega sarnast ja suurepärast maitset, samuti valmistamist GMO-vabast sojast ja jätkusuutliku pakendimaterjali kasutust.

Lisaks jagati konkursi kuldmärgid veel kolmes kategoorias. Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks tunnistati Kadarbiku Köögivilja hapendatud peakapsa kimtši.

Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks tunnistati Kadarbiku Köögivilja hapendatud peakapsa kimtši.
Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks tunnistati Kadarbiku Köögivilja hapendatud peakapsa kimtši. Foto: Erakogu

«Lisandväärtusega toidutoodete all peame silmas selliseid, mis sisaldavad tervist toetavaid komponente. Selle kategooria võidutoode on välja töötatud koostöös Eesti teadlastega ja sisaldab karbis üle miljardi elusa piimhappebakteri. Lisaks on maailmaköögist tuntud roog kohandatud Eesti tarbijate maitsemeelele – põhitooraineks on kohalik peakapsas, nuikapsas ja porgand,» täpsustas Kuldjärv.

Ta rõhutas, et kõhutervist toetavate hapendatud toodete võidukäik on nii maailmatrendidele kui ka tänavusele konkursile iseloomulik – fermenteeritud tooted said auhindu ka hõbemärkide ja parimate piirkondlike toodete väljaselgitamisel. Teise suurema trendina mainis ta kvaliteetsete valmistoitude populaarsust, mis on seotud tänapäevase kiire elutempoga.

Eesti parima mittealkohoolse joogi tiitli pälvis A. Le Coqi Aura kirsi-banaani-mangosupersmuuti odravõrsetega ning alkohoolse joogi kuldmärk läks Saku Õlletehase Saku on Ice ploomimaitselisele õllele.

Eesti parima mittealkohoolse joogi tiitli pälvis A. Le Coqi Aura kirsi-banaani-mangosupersmuuti odravõrsetega.
Eesti parima mittealkohoolse joogi tiitli pälvis A. Le Coqi Aura kirsi-banaani-mangosupersmuuti odravõrsetega. Foto: Erakogu

«Smuuti esindab tänavusel konkursil laiemalt silma jäänud kiireks tarbimiseks mõeldud suunda – väike pakend, mugav kasutada toitvaks vahepalaks. Võitnud õllejoogis on ülimalt õnnestunud õlle ja ploomi maitsete tasakaalus kombinatsioon – vastab igati praegusele trendile, mille kohaselt kiputakse eelistama pigem lahjemaid ja mitte nii tugevate maitsetega alkoholijooke,» kommenteeris žürii esimees.

Alkohoolse joogi kuldmärk läks Saku Õlletehase Saku on Ice ploomimaitselisele õllele.
Alkohoolse joogi kuldmärk läks Saku Õlletehase Saku on Ice ploomimaitselisele õllele. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles