ON, MIDA OODATA Uued Michelini tärnid selguvad vähem kui kuu aja pärast

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

21. mail avaldab maailmakuulus restoranigiid Michelin need Eesti restoranid, kes sel aastal giidi pääsevad. Siis selgub, millised Eesti restoranidest on Michelini hinnangul taseme säilitanud ja kas Eestisse tuleb Michelini tunnustusega restorane ja tärne juurde.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus sõlmis lepingu Micheliniga 2022. aasta veebruaris. See riiklik leping oli eelduseks Eesti esimeste Michelini tunnustusega restoranide väljakuulutamisele kaks aastat tagasi mais. Michelini tuleku aastal pääses Eestist Michelini giidi kokku 31 restorani, mullu juba 34. Tärnirestorane on Eestil kaks, NOA Chef’s Hall pälvis mullu ühe ja 180° kaks tärni.

«Vastavalt Michelini tööpõhimõtetele hoitakse giidi pääsenud restorane enne seda kuupäeva saladuses, võime vaid oletada, et praegu on Michelini inspektorite testimised lõpusirgel,» ütles ühendasutuse turismijuht Anneli Lepp. Ta lisas, et Michelini Eestis oleku kahe aasta jooksul on Eesti end tõestanud tugeva toiduturismi sihtkohana, millel on väärtus ka turismiettevõtlusele üldisemalt.

Viljandis asuv Fellin on Michelini giidis esile toodud kui silmapaistvalt hea hinna ja kvaliteedi suhtega restoran.

«Pärast Michelini tunnustuse saamist on tunda kliendi ootuste muutust, see on pannud meile ülesande latti pidevalt kõrgel hoida nii pakutavas toidus kui ka teeninduses. Väga palju rõõmu ja perspektiivitunnet tekitab see, et töötajatel on hüppeliselt suurenenud ametiuhkus. Nad ei näe praegust töökohta millegi ajutisena, vaid soovivad oma tulevikku siduda külalislahkuse sektoriga, juurde õppida ja selles vallas karjääri teha. Fellin on tegutsenud üksteist aastat, kuid see on selgelt viimase kahe aasta muutus,» iseloomustas Michelini mõju restorani omanik Merit Berzin.

«Michelini tunnustusega on juurde tulnud teadlikku klienti, samuti püsiklientide korduvkülastusi. Kui varem püsiklient käis kord aastas, siis nüüd leiab ta tee meie juurde palju sagedamini ning see kehtib nii Eesti gurmaanide kui ka lähiriikide külastajate kohta,» ütles Siigur Restoranide peakokk Tõnis Siigur.

Michelin Guide’i tseremoonia 25. mail 2023 PROTO avastustehases.
Michelin Guide’i tseremoonia 25. mail 2023 PROTO avastustehases. Foto: Karli Saul

Anneli Lepp tõi välja, et Michelini tunnustus rõhutab eelkõige toiduvalmistamise isikupära, kvaliteetset toorainet ja head teenindust, mitte ainult vähestele kättesaadavat eksklusiivsust.

«Igaüks leiab midagi oma maitsele, kas siis maailmatasemel tippgurmeed tärnirestoranidest, või suurepärase hinna ja kvaliteedi suhte eest tunnustatud restoranitoitu. Eestis on algusest peale esindatud kõik tunnustused, nii et valikut jätkub. Lisaks teeb rõõmu, et Eesti tervikuna on tõeliselt tugev toidumaa, meil on ka hulk väljaspool pealinna Michelini poolt märgitud restorane, mis ei ole Euroopas sugugi nii tavaline. Näiteks suurepärase toidurenomeega Taanis on sellised restoranid valdavalt koondunud ikkagi Kopenhaagenisse,» iseloomustas Lepp.

21. mail ennelõunal plaanib Michelin edastada Eesti ja rahvusvahelistesse kanalitesse teate, millised Eesti restoranid sel aastal giidi pääsesid. Samal õhtul toimub Arvo Pärdi Keskuses sihtasutuse turismiosakonna (Visit Estonia) korraldatud tunnustusüritus, kus antakse üle uued Michelini tahvlid ning tärnirestoranide peakokad saavad selga Michelini peakokajakid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles