TARK TEADA Uskumatult lihtne ja soodne nipp hoiab taimed mädanemast

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taimede ümberistutamine suuremasse potti ei nõua palju aega ega vaeva. Enne kui käed täitsa mullaseks teed, pane igaks juhuks kõrva taha see kaval nipp, mis takistab juurtel mädanemast.

Kas teadsid, et kohvifilter suudab hoida toataimede mulla niiske ja õhutatuna, ilma et selle juured mädaneksid? Selleks tuleb auguga filter poti põhja paigutada ning teha seda enne mulla lisamist, vahendab The Kitchn.

Kohvifilter soodustab mulla ja liigse vee äravoolu potist, mis võib sageli ummistada poti «drenaaži». Kui liigne vesi ei saa ära voolata, võivad juured liigniiskuse käes mädanema hakata, tappes lõpuks ka taime.

Taimepoti põhja võib ju ka kruusa ja kividega täita, ent kohvifilter on sellest kindlasti soodsam variant, võttes ühtlasi ka vähem ruumi. Samuti on filtri abil lihtsam taime tulevikus uude potti ümber istutada.

Kuidas taimi õigesti ümber istutada?

Toataimi tuleks istutada ümber ühe kuni pooleteise aasta järel. Sobivaim aeg selleks on kevadel, enne paljude toataimede aktiivse kasvutsükli algust. Taimede ümberistutamine suuremasse potti ei nõua palju aega ega vaeva. Oluline on teada mõningaid lihtsaid tõdesid ning neid sammhaaval praktikasse rakendada:

  • Katke uue poti äravooluavad filtri või muu poorse materjaliga.
  • Asetage poti põhja drenaažiks mõne sentimeetri jagu kergkruusa.
  • Asetage drenaažikihile mulda, et tekitada juurtele ka poti sügavamasse ossa kasvuruumi.
  • Kastke taime põhjalikult enne vanast potist väljatõstmist põhjalikult ning eemaldage ettevaatlikult taim vanast potist.
  • Harutage lahti vanad juured, kärpige kääride või noa abil vanade juurte ots ning eemaldage kuivanud juured.
  • Suurema taimepuhmiku või potis laiutavate uute külgharude korral jagada taim osadeks – tütartaimed saab istutada eraldi pottidesse ning pistoksad asetada veeanumasse enesele juuri kasvatama.
  • Asetage taim uude potti ning veenduge, et juurepall saab paigutatud poti keskele ning taim paikneb potis sirgelt.
  • Täitke pott ka külgedelt mullaga ja patsutage mullapinnale, et muld tihedamalt juuri ümbritseks.
  • Kastke taime veel kord läbi, et soodustada juurdumist.
  • Soovi korral kaunistage mullapind dekoratiivkividega, et need saaksid tuua esile taimede lehestiku ja õied ning aidata mullapalli niiskust säilitada.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles