TÄIUSLIK TULEMUS 3 nippi, kuidas kodus kohvikuväärilist kohvi valmistada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kohvi valmistamine võib tunduda mõnikord nagu kunstivorm, millel on lõputult variante ja keerulisi tehnikaid. Tõeline nauding peitub sageli aga lihtsuses ja kvaliteedis.

Läti kohvibrändi Kalve Coffee kaasasutaja ja kohviekspert Gatis Zēmanis jagab kolme põhilist nippi, kuidas kodus maitsev kohv valmistada.

Kõik algab kohviubadest

Värskelt röstitud ubade kasutamine aitab saavutada rikkaliku kohvielamuse, kuid oluline on seejuures valida meelepärased oad. Endale sobivate ubade leidmiseks tasub tähelepanu pöörata kohvi päritolule ja töötlemisviisile – märja töötlusmeetodiga kohv on happelisem ja õrnem, kuid kuivtöötlus muudab kohvi magusamaks. Ehkki esialgu võib tunduda see keeruline, on võimalik aja jooksul eri kohviube testides õppida, et igal kohvikasvatuse päritolul, töötlusviisil ja sordil on kindel maitse. Testimise käigus on võimalik leida endale ka meelepärased oad.

Lisaks tasub jälgida kohviubade röstimiskuupäeva – filterkohvide puhul on võimalik nautida väga värskelt röstitud kohvi, kuid üldiselt pakuvad oad head maitseelamust ka veel kolm kuud pärast kohviubade röstimist. Espresso eelistajatel tasub aga teada, et kohv võiks pärast röstimist kuskil nädal aega seista, sest osa ubade sisse kogunenud süsihappegaasist võib värske kohvi sisse tuua teatava metalse hapukuse.

Värske jahvatus

Presskannu kohvi puhul tuleks võimaluse korral jahvatada kohv vahetult enne joogi valmistamist, mitte kasutada kohvipuru. Värske jahvatus aitab kohvi loomulikel maitsetel ja aroomidel kõige paremini esile tulla. Käsi- või elektriveski on seade, mis võiks igal kohviarmastajal kodus olemas olla. Nii on võimalik ka erinevate jahvatusastmetega katsetada.

Iga kohvi valmistamisviisi puhul, välja arvatud espresso, võib kasutada 55–65 grammi jahvatatud kohvi ühe liitri vee kohta. Kohvi kogus sõltub sellest, kas soovite lahjemat või kangemat kohvi. Ideaalis võiks gramme mõõta lausa köögikaaluga, et saavutada parim maitseelamus. Näiteks ühe tassitäie presskannukohvi puhul võiks kasutada 200 milliliitrit vett ning 12 grammi kohvi. Kaalu abil on võimalik vältida silmaga mõõtmise ebatäpsuseid ning tuua esile kohvi maksimaalne potentsiaal.

Kasuta kvaliteetset vett

Kohvi valmistamise saladus peitub ka vees. Kindlasti kasuta puhta maitsega vett, eelistatult filtreeritud vett, et vältida võimalikke maitsemoonutusi. Filterkann võib olla sedapuhku kasulik investeering, et kohvi puhas maitse saaks esile tulla.

Kohvi valmistamisel tasub aga jälgida, et kogu kohv oleks veega küllastunud. See tähendab, et pärast vee valamist kohvipaksu peale tuleks kogu kohvipaks kenasti vee sisse vajutada. Samuti võiks tähele panna, et kohv liiga pikaks ajaks tõmbama ei jääks. Kui tegemist on näiteks kangema röstiga, siis võivad kohvi omadused muutuda halvemaks ning kofeiinisisaldus liiga suureks.

Kodus hea kohvi valmistamine ei pea olema keeruline protsess. Hoia asjad lihtsana – eelista kvaliteetseid koostisosi ja naudi kohvikuväärilist kohvi ilma suurema vaevata.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles