Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Eurooplased tarbivad päevas liiga palju soola: loe, palju seda tegelikult süüa võib (3)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas sa tead, kui palju soola päevas tarbid? Ilmselt mitte, sest enamik soola, mis me päeva jooksul tarbime, satuvad meie kehasse läbi toidu. Juust, sink, vorst, määrded, valmisroad jne – kõigis neis on soola, mille koguse üle meil kontrolli ei ole.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) leiab, et töödeldud toitudes olev sool ning see, palju me seda endale sisse uhama on liiga palju. WHO Euroopa regionaaldirektori Dr Hans Kluge kutsub selle fakti põhjal inimesi vähem soola tarbima. Arsti sõnul on eurooplaste keskmine soolatarbimine tunduvalt suurem kui soovitatav päevane kogus, mis on viis grammi ehk umbes üks teelusikatäis.

Dr Kluge sõnul on soola liigtarbimisel negatiivne mõju südame- ja veresoonkonna süsteemile. Sool seob vett ja suurendab seeläbi vedeliku mahtu, mida süda peab läbi keha pumpama. See suurendab omakorda survet nii südamele endale kui veresoontele, põhjustades nii südame-veresoonkonna haiguseid ja halvimal juhul insulti.

Tagasi üles