Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Maaliline Šveitsi küla tõmbab turismile pidurit: nad ei too siia mingit lisaväärtust!

Copy
Lauterbrunneni küla.
Lauterbrunneni küla. Foto: Shutterstock

Šveitsis asuv maaliline Lauterbrunneni mägiküla on turistidega püstihädas.

Täiuslikku sotsiaalmeediapostitust tagaajavate turistihordide tõkestamiseks kaalub küla kehtestada sisenemismaksu. Tegemist oleks esimese omataolise maksuga Šveitsis, võttes eeskujuks Veneetsia, kus viie euro suurune sisenemismaks kehtestati aprillis. 

Küla suurimaks tõmbenumbriks on seal asuv kosk. Külavanema Karl Näpfini sõnul tormavad turistid autodega kose juurde, et seal endast pilti teha. Läbi küla põrutavad autod on aga tema sõnul probleemiks. Ta täpsustab, et planeeritav maks puudutaks ainult neid turiste, kes tulevad külasse autoga ega plaani seal ööbida. Pikemalt jääjaid maks ei puudutaks. 

Kohalikud lahkuvad

2600 elanikuga küla külastab kõrghooajal kuus kuni kaheksa tuhat inimest päevas. Lauterbrunneni küla peetakse matkamise ja suusatamise paradiisiks. «Me ei saa neilt (päevaturistidelt – toim) lisaväärtust, vaid lihtsalt probleeme,» ütles Näpflin Šveitsi ringhäälingule SRF, lisades, et turistihordide tõttu on elanikud ära kolima hakanud ning ööseks jäävate turistide arv langeb. 

Turismiprofessor Jürg Stettler näeb maksu näol kasulikku vahendit, probleemi kontrollimiseks. Samas leiab ta, et Veneetsia poolt sisse viidud viie euro suurune tasu ei ole piisavalt kõrge.

Hetkel otsivad küla juhid võimalust, kuidas sisenemismaksu kehtestada ning kas see üldse Šveitsi seadustega kooskõlas oleks.

Tagasi üles