PEA MEELES Mõjuv põhjus, miks peaksid panni käsitsi pesema

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pannid ja potid võivad ju masinpesus puhtaks saada, ent seda väga ränga hinnaga.

Nõudepesumasinatel on enamasti olemas spetsiaalsed pottide-pannide pesuprogrammid, ent nõude kasutusea huvides tuleks neid alati käsitsi pesta.

Fiskarsi toiduvalmistamise kategooria tootejuht Emmi Härus rääkis väljaandele MTV Uutiset, et pottide ja pannide käsitsi pesemine pikendab nende kasutusiga.

Häruse sõnul oleks hea, kui nõusid pestaks kohe pärast toiduvalmistamist, ent enne seda tuleb kindlasti veenduda, et nõud oleksid jahtunud. «Sedaviisi väldite suuri temperatuurikõikumisi ja nõude enneaegset kulumist,» ütles Härus.

Põhjus, miks kuuma panni pesta ei tohi

Määrdunud panni on kõige lihtsam puhastada, kui pann ja sellel olev mustus veel kuum on. Voolava vee all libiseb kuumal pannil olev mustus suurema vaevata maha. Kuid kiire temperatuurimuutus mõjub pannile laastavalt.

Enamik potte ja panne on valmistatud mitmest omavahel kokkusurutud metallikihist, kirjutab rd.com. Metallikihtidel on aga erinevad omadused, mille tõttu temperatuuri muutumisel kihid paisuvad ja tõmbuvad kokku eri kiirustel.

Sujuval temperatuuri muutumisel paisuvad kihid samal ajal ja pannile see ohtu ei kujuta. Kuid kiirele temperatuurimuutusele reageerivad metallikihid isemoodi. See mõjub aga pannile halvasti – tekkida võivad lõhed ning halvimal juhul muutub pann kumeraks. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles