STOPP Selle lihtsa liigutusega hoiad sipelgad koduaiast eemale (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sipelgad ja täid on tüütud ning mõnikord ka üpris soovimatud külalised aias. Nad paljunevad kiiresti ja võivad põhjustada tõsiseid probleeme. Rohenäppude kinnitusel on õnneks üks kemikaalivaba lahendus, millega nad eemale peletada.

Sipelgad on loomult sedavõrd kanged tegelased, et isegi tugevatoimelised tõrjevahendid ei pruugi neid eemale peletada. Sageli on kõige tõhusamad abinõud otse inimese nina all. Nii võib näiteks võitluses sipelgatega pöörduda hoopis köögikapi või sahvri poole, kirjutab Vakarys Ekspresas.

Selgub, et paljude roogade kangelane kaneel mõjub sipelgatele stopp-märgina. Kui sipelgas sinu majja või aeda tungib, jätab ta endast alati maha lõhna, mille järgi teised sipelgad teda jälitavad. Kaneel sisaldab aga komponente, mis tõrjuvad sipelgaid, hävitades ühtlasi ka nende «kommunikatsiooniliinid» – teed, mida pidi sipelgad liiguvad. 

Sipelgad kasutavad kaaslastega suhtlemiseks ja tee vabastamiseks spetsiaalseid feromoone. Kattes nende liikumisrajad kaneeliga, eksib sipelgas ära ning kaotab huvi kaneeliga kaetud alade vastu. Vürtsi barjäär on sedavõrd tugev, et sipelgas pöörab kohemaid ringi.

Lisaks toidukaneelile võib kasutada ka kaneelipulbri eeterlikku õli. Selleks tuleb vatipadjakest õlis leotada ning see seejärel sipelgate liikumistrajektoorile jätta.

4 lihtsat nippi sipelgatest vabanemiseks

«Kui aias on probleeme sipelgatega, siis ei ole kunagi lahenduseks see, et pritsid suvaliselt mingit kemikaali nende peale. Ei, sipelgate likvideerimiseks tuleb otse allika juurde minna,» õpetavad eksperdid ning jagavad nelja nippi, kuidas töö tehtud saab.

Keev vesi

Kõige tuntum keemiavaba lahendus sipelgate hävitamiseks on kuuma vee kasutamine. Suur hulk keevat vett tuleb valada otse sipelgapessa ning vahel peab seda tegema lausa mitu korda, enne kui pesa on hävinud.

Nõudepesuvahend ja õli

Eksperdid väidavad, et nende kahe kasutamisel koos on edu garanteeritud. Pesuvahend ja õli imbuvad sipelgate eksoskeletti ja lämmatavad nad silmapilkselt.

Pool teelusikatäit nõudepesuvahendit tuleb segada pooleteise teelusikatäie õliga. Seejärel tuleb see lahustada liitri veega ja panna pihustiga pudelisse. Pritsige lahust otse sipelgatele ja nende pesale ning ülejäänud vedelik kallake pesa sisse.

Sooda ja suhkur

See on väga kaval nipp sipelgatest vabanemiseks, kasutades putukate magusaisu nende vastu ära. Sega sooda ja suhkur natukese veega pastaks ja jäta see sipelgatele maiustamiseks. Sooda on sipelgatele mürgine ning selle söömine lõpeb neile surmaga. Kuid kuni sooda mõjub, jõuavad töösipelgad viia pastat pessa teistele maiustamiseks ning söödavad seda ka kuningannale, kelle hukuga laguneb kogu koloonia.

Valge äädikas

Valget äädikat saab kasutada nagu keevat vett. See tuleb lihtsalt pessa kallata ning sipelgad hukuvad sellega kokkupuutel. Loodusele äädikas suurt liiga ei tee.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles