KÕVA SÕNA Eestlaste loodud TV-alus pälvis maineka rahvusvahelise auhinna

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy
Veiko Kallas ja Argo Männiste.
Veiko Kallas ja Argo Männiste. Foto: Erakogu

Eesti disainerite Argo Männiste ja Veiko Kallase loodud minimalistlik TV-alus JALG võitis rahvusvahelisel disainikonkursil Red Dot Award tootedisaini auhinna, millega tunnustatakse silmapaistvat tööstusdisaini ja tõstetakse esile kontseptsiooni välja töötanud disainimeeskonda.

JALG ühe autori ja ettevõtte juhi Veiko Kallase sõnul on auhind tunnustuseks Eesti tööstusdisainile ja sajandite pikkusele puidutöö traditsioonile.

«Meie eesmärgiks oli luua minimalistlik disainiobjekt, mida inimesed oma eluruumidesse sooviksid. Ilus disain hoiab ruumi harmooniat ja loob rahulikku energiat – seda on meil praegusel ajal elukeskkonda väga vaja.»

Kallas lisas, et Red Dot auhind ehk disainimaailma tuntuim kvaliteedimärk on tunnustus ettevõtte kodumaisele tootmisele. «Kuigi ekspordime 99,9 protsenti oma toodangust, on 100 protsenti meie tootmisest Eestis,» tõi ta välja.

JALG algidee autori Argo Männiste sõnul on TV-alus inspireeritud eelmise sajandi keskpaigast.

«Sel ajal kohandati televiisorit edukalt osana mööblist, mis sobitus interjööri. Teler ei olnud eraldiseisev tehniline ja võõristav objekt, mis rikuks maitsekalt kujundatud ruumi, vaid osa ruumist. Meie kontseptsiooni eesmärk oli tuua kaks ajastut kokku võimalikult esteetilises ja nutikas insenertehnilises vormis, mis oma minimalismis sobituks kaasaegsesse interjööri,» selgitas Männiste. TV-aluse konstruktsioon kohandati turustandardiga, mille tulemusel ühildub enamik modernsetest teleritest JALG toodetega.

Kõik JALG TV-alused on valminud Eestis käsitööna, kasutatud materjalidest on esindatud puit (tamm, pähkel ja kask), teras ning akrüül.

Red Dot on maailma prestiižsem disainiauhind, mille rajas Design Zentrum Nordhein-Westfalen 1955. aastal Saksamaal, tänaseks on sellest kujunenud ülemaailmselt tunnustatud kvaliteedimärk. Red Dot tootedisaini auhinnaga autasustatakse parimaid tooteid moest kuni olmeelektroonika, sõidukite, meditsiinitehnika ja mööblini.

Seoses auhinnaga on JALG esindatud maailma suurimal kaasaegse disaini väljapanekul Red Dot disainimuuseumis Essenis, Saksamaal. Võidutöid saab muuseumis näha alates 24. juunist, samast päevast alates on kõik võidutööd esitletud ka Red Dot online-näitusel.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles