USA ülikool valmistub haisupommiks: oleme seda hetke oodanud pea kaheksa aastat!

Kodu.postimees.ee
Copy
Colorado osariigi ülikool. Pilt on illustreeriv.
Colorado osariigi ülikool. Pilt on illustreeriv. Foto: University of College / Shutterstock.com

Colorado osariigi ülikool kutsub avalikkust osa saama ainulaadsest aroomikogemusest ehk haruldase hiid-titaanjuure õitsemisest.

Ülikool teatas oma sotsiaalmeedias, et nende taimekasvatuse juht Tammy Brenner on pea kaheksa aastat maailma suurima ja laiba järele lõhnava taime eest hoolt kandnud ning nüüd on see kohe-kohe õitsema puhkemas. 

Taim toodi ülikooli 2016. aastal ning sellele anti nimeks Cosmo. «Cosmo väljus puhkeolekust umbes kolm nädalat tagasi ja ma ei oodanud tegelikult midagi põnevat,» ütles Brenner pressiteates. «Aga kaks nädalat tagasi hakkas see tunduma veidi täidlasem. Cosmo hakkas kasvama ja õit välja ajama. Saime aru, et kohe on juhtumas midagi väga olulist.»

Amorphophallus titanum ehk rahvakeeli laibalill on kuulus oma erakordselt ebameeldiva lõhna poolest. Taim on looduses haruldane ning kasvab ainult Indoneesias Sumatra saarel. Õitsemiste vahele võib jääda kümme aastat ja rohkemgi. 

Kõigi eelduste kohaselt hakkab taim õitsema sel laupäeval, kuid Brenneri sõnul on täpset päeva raske määrata. Õitsemine kestab reeglina 2-3 päeva. Nendel päevadel on külalistel lubatud taime vaatamas ja nuusutamas käia.

Tagasi üles