Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas murulauk muutub õitsedes mürgiseks?

Copy
Murulaugu õied. Pilt on illustreeriv.
Murulaugu õied. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Värsked ürdid annavad igale roale viimase lihvi. Eriti populaarsed on Eestis rosmariin, basiilik, petersell ja murulauk. Praegu mühavad peenras petersell ja murulauk ning kuigi mõlemad moodustavad õisi, siis praegu võib leida neid eelkõige murulaugul. Õite tekkimine muudab aga paljude taimede maitset ja olemust ning muudab nii mõnegi mürgiseks – kas sama kehtib ka murulaugu kohta?

Kui koristada saaki regulaarselt, siis ei ole murulaugul võimalust õit üldse kasvatadagi. Siiski kipub murulauk kasvama kiiremini kui seda ära süüa jõuab, andes sellega võimaluse õitel kasvada. Esimesed õied sirutavad end murulaugupuhma seest välja juba mais ning viimased augustis. Õied on reeglina lillad. 

Söödav või mürgine?

Õide puhkenud murulauk ei ole õnneks mürgine. Lisaks näevad õied ilusad välja ja rikastavad aeda oma iluga, mis meelitavad kohale tolmeldajad, kes toovad aiale üleüldist kasu. 

Murulaugu õis tekib lehe otsa ning seda vart siiski süüa ei tasu. Kuigi see ei ole mürgine, siis ei maitse see hästi ja on üsna kõva tekstuuriga, et selle tipus olevat õit püsti hoida. Süüa tasub õiega lehe kõrval olevaid õiteta lehti.

Veel tuleb arvestada sellega, et õit kasvatades suunab taim energia sellesse ning vähem uute lehtede kasvatamisele ehk lühidalt öeldes – taim kasvab aeglasemalt. Seega kui soovid terve suvi ohtralt murulauku süüa, näpista õied juba eos taime küljest maha. 

Tagasi üles