USKUMATU Kinnisvara müügipakkumiste arvus toimus pöörane muutus (1)

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suuremate linnade korteripakkumiste arv on aasta algusest teinud läbi pöörase tõusu, jäädes sõltuvalt piirkonnast 36 ja 55 protsendi vahele.

Pindi Kinnisvara poolt analüüsitud portaalide statistika kohaselt on ainuüksi aasta algusest Tallinna järelturu (ei sisalda uusarendusi) korterite pakkumiste arv tõusnud 46 protsenti, Tartus 36 protsenti, Pärnus 46 protsenti ja Narvas 55 protsendi võrra.

Terves Eestis on pruugitud korterite pakkumiste arv tõusnud aasta algusest 38 protsendi võrra. Eramute ja elamumaade pakkumisi on lisandunud rohkem kui 20 protsendi jagu.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et sääraseid numbreid polnud isegi koroonakriisi tipphetkel, mil ostjad turult kadusid ja pakkumiste arv üles sööstis.

«Kuna ostjate kindlustunne on jätkuvalt madal, siis pakkumiste arv kasvab järjepidevalt ning nõudlus on lisanduvatest pakkumistest väiksem. See võib tähendada aasta teises pooles uut hinnakorrektsioonilainet, sest need, kes müüa tahavad, peavad oma kauba väga atraktiivseks tegema ja teatavasti on kõikidest parameetritest kõige atraktiivsem hind. Müüa soovijatel tuleb arvestada märksa pikemate müügiperioodidega ning eelkõige tüüpvarade puhul käib juba praegu vilgas hinnakauplemine. Kui omanik pole pakutud hinnaga nõus, astub ostja lihtsalt naabertrepikotta teist samasugust elamispinda vaatama ja kuskil õnnestub tal ikka hind alla kaubelda,» selgitas Sooman.

«Lühidalt – maad on võtnud ostjaturg, kus müüjatel on väga vähe sõnaõigust ning kunagised enampakkumised on ammu läbi,» ütles Sooman.

«Uute korterite müüjad on mõnevõrra paremas seisus, kuna paljudele arendusprojektidele on pidur peale pandud ning seetõttu pole pakutavate korterite jääk ka oluliselt kasvanud,» lisas ta.

Tagasi üles