VARU JULGELT Praegu on kõige õigem aeg selle supertoidu korjamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti üks vanemaid ning tuntumaid ravim- ja toidutaimi on abiks arvukate vaeguste korral. Kevadisele hõrgutisele looduses teist konkurenti ei leidu.

Nõgesed on üks esimesi looduslikke hõrgutisi, mida saab kevadel varuma hakata. Tegu on tõelise väetoiduga, mille toitainerikkus ületab paljusid teisi.

Kõrvenõgeses on oluliselt rohkem rauda kui spinatis, samuti sisaldab see rikkalikult C-vitamiini. Enamgi veel – nõgeses leidub rohkem kaltsiumi kui piimas. Supertoiduks peetav nõges aitab kevadväsimuse vastu, puhastab organismi, toetab neerude tööd ja parandab soolte tegevust. 

Parim aeg nõgese kogumiseks on kevadel ja varasuvel enne taimede õitsemist. Korjamiseks on parimad õrnad, just tärganud pehmed võrsed, kirjutab Iltalehti.

Nõgese koristusperioodi saab pikendada, kui niita üle kasvanud taim, misjärel tekivad taimele paari nädala pärast uued maitsvad tipuvõrsed.  

Kõrvenõges asendab toidulaual spinatit, sobides suurepäraselt nii hautiste, suppide, pirukate ja pannkookide juurde. Võis või koores küpsetatud suussulav kõrvenõges sobib mistahes roa lisandiks.

Nõgese kasutamine on lihtne

Võta peotäis noori taimi, vala üle kuuma veega, lase natuke seista. Kui taimed on puhtad, siis võid kasutada seda leotist kas välis- või seespidiselt, juua väikeste lonksudega klaasitäis või paar päeva jooksul, selle veega võid ka loputada juukseid, jättes nõgesevee juustesse.

Taimed aga kurna veest, pigista kuivemaks, haki peeneks ja lisa toitudesse – salatid, supid, smuutid, kohupiim – ole loominguline! Kevadine nõges on maitsev, aga hilissuvel enam mitte nii väga, kasuta seda aega!

Rahvameditsiinis on kasutusel kõik taime osad – lehed, varred, juured, seemned.

Märksõnad

Tagasi üles