Pariisi olümpia raputab prantsuse kööki: enam ei krimpsutata selle peale nina

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Petr Kovalenkov / Shutterstock.com

Prantsusmaal on pikka aega olnud maailma ühe parima köögi maine, kuid taimetoitlaste jaoks on valik sageli piiratud. Kui Prantsusmaa otsustas teha 2024. aasta Pariisi olümpiamängude menüü 60 protsendi ulatuses taimse, oli selge, et see oli samm, mida kõik ei tervitanud.

«Inimesed olid kindlasti üllatunud, kui pakkusime esmakordselt välja 60 protsenti taimse menüü,» ütleb mängude toidu- ja jookide osakonna juht Philipp Würz. «Prantsusmaa jääb rahva poolt tarbitava taimetoidu hulga poolest teistest Euroopa riikidest maha.»

Olümpiamängude planeerimiskomitee eesmärk oli vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid 50 protsenti ning liha ja teiste loomsete toodete vähendamine menüüs aitab sellele tublisti kaasa. «Tahame olla eeskujuks. Kui planeedi suurim spordiüritus suudab 60 protsendi ulatuses taimset toitu serveerida, saab seda teha iga üritus,» ütles Würz.

Kas mängud näitavad suuremat nihet Prantsusmaal? Prantsusmaa ainus Michelini tärniga pärjatud vegan-restoran Ona Arèsis suleti vaid aasta pärast tähe saamist ja praegu on kogu riigis vaid üks Michelini tärniga pärjatud lihavaba restoran.

«Kakskümmend aastat tagasi, kui ma esimest korda taimetoitlaseks hakkasin, oli Prantsusmaal raskem,» ütleb ajakirja Gault & Millau peatoimetaja Stéphane Brehier. Gault & Millau on rahvusvaheline restoranijuht, mille käivitasid 1972. aastal Pariisis käivitasid kaks toidukriitikut. Seda peetakse sageli alternatiivseks Michelini giidiks. «Nüüd ei tunne enam, nagu karistataks teid taimetoitlase eest, serveerides teile kausitäie püreed ja kolm köögivilja.»

Gault & Millau sponsoreerib ka noori kokkasid, kes väljaspool pealinna tegutsevad. «Meil ei ole niivõrd soov propageerida taimset kööki, kuivõrd edendada noori talente. Kuid kui esitlete noori tõusvaid kokkasid, käib see sageli käsikäes taimetoidu või fusion-köögiga,» ütles Brehier Food & Wine'ile, lisades, et prantslased krimpsutavad vegan-toitude peale üha vähem nina ning tunnevad taimsete alternatiivide vastu järjest rohkem huvi. 

Tagasi üles