Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tolmurullide hirm! Tänu sellele uskumatult nutikale masinale ei pea sa enam kunagi põrandaid pesema

Copy
Kummikindad? Need võid suisa unustada!
Kummikindad? Need võid suisa unustada! Foto: Shutterstock

Hääletan alati kahe käega poolt tehnikale, mis teeb elu lihtsamaks. Diivanil külitamine või aias nokitsemine on püha aeg ning kui järjest rohkem kodutöid saab ajada masinate kaela, jääb oluliseks rohkem aega. 

Ilmselt kõige nürim kodutöö on elamise põrandate puhastamine. Ei ole nauditav nende pesemine ega tolmuimejaga ringi sibamine ja sellega nurkade taga urgitsemine. Robottolmuimejad on selles mõttes hea alternatiiv, kuid enamik neist on veel üsna rumalad, imedes enda sisse põrandal lebava juhtme, tehes end sellega katki, või midagi muud masinale endale ohtlikku. 

Õnneks toimub robottolmuimejate maailmas kiire areng ning näiteks Samsung on hiljuti välja tulnud selle valdkonna Rolls-Royce'iga. Kevadel Pariisis toimunud Samsungi uute tehisaruga varustatud toodete esitlusel avaldaski kõige suuremat muljet lohiseva nimega Bespoke Jet Bot Combo AI robottolmuimeja. Jah, nimi on tal pikk, kuid sama pikk on ka kõikide trikkide nimekiri, mis sel tolmuimejal korpuse taga peidus. 

Bespoke Jet Bot Combo AI robottolmuimeja.
Bespoke Jet Bot Combo AI robottolmuimeja. Foto: Samsung

Klassikaline tolmuimeja ja varstolmuimeja on mõlemad muidugi toredad, kuid iseseisvalt toimivale tolmurullide hirmule need vastu ei saa. Toas ringi vurav masin, mis ei tee kusjuures kõrvulukustavat müra, korjab tolmu, koerakarvad ja muu pudi üles ilma sinupoolse sisendita. 

Samsungi tooteesitlusel selgitati, et antud robottolmuimeja on varustatud kõige moodsamate ja targemate lahendustega, mis neil hetkel pakkuda. Pole kahtlustki, et praegugi nuputavad nad millegi uue kallal, millest kuuleme aasta või kahe pärast. Näiteks ootan ise lahendust, kus robot sirutab välja teleskoopkäe, korjab maha kukkunud soki üles ja viib selle õigesse kohta – arenguruumi on...

Aga mis teeb sellest robottolmuimejast tolmurullide hirmu?

Masina võlu peitub selle duaalsuses: tegemist on nii tolmuimeja kui põrandamopiga. Toas ringi rallides kasutab Bespoke Jet Bot Combo AI tehisaru ja kaamerat erinevate objektide, sealhulgas inimeste, lemmikloomade ja raskesti nähtavate esemete (nt telefonikaablid või matid) tuvastamiseks. Võrreldes eelkäijatega on sel suurem hulk objekte, mida see suudab tuvastada, võimaldades täpsemat sõitu.

Iseseisvalt otsustades, soovi korral käskides, valib masin tegevuse, kuidas põrandad kõige puhtamaks saada, kruttides end sobivaks vastavalt sellele, mis tema alla jääb. Selle tulemuseks on ülitõhus autonoomne puhastus, mis vähendab kasutaja sekkumist.

Kui töö on tehtud, läheb robot oma pessa tagasi, kus tõmbab end ise tolmust tühjaks, täidab end põrandapesuks vajaliku veega ja teeb oma tallad puhtaks. Iga ringiga õpib masin sinu kodu ja selle elanike liikumist tundma, parandades sedasi oma tõhusust. 

Bespoke Jet Bot Combo AI robottolmuimeja.
Bespoke Jet Bot Combo AI robottolmuimeja. Foto: Samsung

Inimesepoolne panus ongi masina ühekordne ülesseadmine ning veendumine, et tema «pesas» oleks vee- ja puhastusvahendi paagid täis ning tolmupaak tühi. Kui seda ise meeles pidada ei suuda, siis pole hullu – robottolmuimeja annab sellest sulle ise teada.

Veel tunneb masin ära, millises ruumis ta on. Nii saad määrata ka näiteks toad, millest robottolmuimeja eemal peab hoidma. 

Robottolmuimejat saab juhtida nagu teisi Samsungi AI seadmeid telefonitsi ja häälkäskluste abil. Samsung on loonud oma virtuaalse abilise nimega Bixby, mis meenutab Apple'i Sirit. Toimib see samal põhimõttel: äratad Bixby häälkäsklusega virtuaalsest unest ja jagad korraldusi. Neid korraldusi saab veel üksteise otsa laduda, näiteks saab tolmuimejal paluda esik üle tõmmata ning minna siis pesumasinale ütlema, et see end tööle lülitaks.

Sellised igapäeva elu lihtsustavad multifunktsionaalsed masinad paistavad olevat täpselt see, kuhu suunas kodutehnika liigub. Ilmselt pole kaugel ka päev, mil see sama robottolmuimeja selle õnnetu soki maast üles korjab...

Tagasi üles