VÄETOIT Nende kuivatatud viljade söömine teeb luud tugevaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Selgub, et kuivatatud ploomide söömine mitte ainult ei paranda meie seedimist, vaid aitab ennetada ka üht vanusega kaasnevat luudeprobleemi.

On hästi teada, et kuivatatud ploomid võivad parandada seedimist. Imemaitsvad viljad sisaldavad kolme peamist komponenti, mis annavad neile võime kõhukinnisust leevendada: kiudained, sorbitool ja fenoolühendid. Ajakirjas The Journal of Nutrition avaldatud uuringus selgub aga mahlaste viljade veel üks kasutegur - luude tugevdamine.

Teadlaste sõnul võib juba peotäie kuivatatud ploomide söömine päevas vähendada postmenopausis naistel luukahjustustega seotud põletikulisi sümptomeid.

Autorid oletavad, et ploomid võivad olla looduslikuks alternatiiviks osteoporoosi ennetamisel, mis põhjustab nõrkade luude kerget purunemist.

Parim abimees

Teadlased värbasid uuringusse 183 naist vanuses 55–75 aastat. Nad juhendasid üht rühma sööma iga päev 50 grammi – umbes 5-6 ploomi. Teisel rühmal paluti see kogus kahekordistada, samal ajal kui kolmandal rühmal paluti ploomide söömisest loobuda. 

Teadlased võtsid osalejate vereproovid uuringu alguses ja 12 kuu pärast.

Selleks, et hinnata kuivatatud ploomide mõju luutervisele, analüüsisid teadlased osalejate põletikupõhiste tsütokiinide taset. Viimaste olemasolu annab nimelt märku organismis tekkinud põletikust. 

«Krooniline põletik on paljude krooniliste haiguste, sealhulgas osteoporoosi põhjuseks,» ütles uuringu autor Georgia ülikooli toitumisteaduste osakonna juhataja Connie Rogers. Ta lisas, et aasta möödudes oli naistel, kes sõid 50 või 100 grammi ploome päevas, oluliselt madalam põletiku näitaja kui neil, kes ploome üldse ei söönud.  

See viitab teaduri sõnul asjaolule, et naistel, kes sõid ploome, paranes tõenäoliselt ka luude tervis.

Tagasi üles