Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

HOIATUS Levinud kastmisviga võib rikkuda su maasikasaagi

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Maasikat tuleb kasta siis, kui taim seda vajab. Nende ülekastmine on tihtipeale ohtlikum, kui korraks kuival olemine. 

Eriti innukad maasikakasvatajad kipuvad kastmisega äärmustesse minema. Mõni kastab marju pea iga päev, mõni teeb seda kahel korral hooaja jooksul ning mõni ei pea seda üldse vajalikuks. 

Maasikaid on oluline kasta õitsemise ja marjade valmimise ajal, ent seda tehes tuleb jääda mõistuse piiresse, vahendab Vakarys Ekspresas.

Maasika juurestik asub nimelt maapinna lähedal ning kuiv tuul ja kuum päike imavad sellest niiskuse kiiresti välja. Seetõttu tuleks marjade õitsemise ajal ja sellele järgneval kahel kuni kolmel nädalal neid igapäevaselt kasta. Sagedase vihma korral võib maasikad südamerahus kastmata jätta, kuna liigne niiskus võib põhjustada veel valmimata maasikate mädanemise. 

Kui aga tahad maasikad korralikult niisutatuna hoida, tuleks taimed kattelooriga katta. See laseb päikesevalguse läbi, aga ei luba niiskusel kuumade ja kuivade ilmadega nii kergesti aurustuda.

Maasikaid ei tohiks kasta pihustades – vett tuleb kallata juurte alla sihipäraselt ja ohtralt. Kastmisvee temperatuur võiks olla 15 kraadist kõrgem. Kõige parem on kostitada maasikaid veidi jahtunud veega, ent mitte mingil juhul ei tohiks selleks jääkülma vett kasutada. 

3 kasulikku nippi, kuidas säilitada värskeid maasikaid

Söö samal päeval

Parimad on muidugi maasikad siis, kui nad värskelt ära süüa. Koju tuues peske roheliste tupplehtedega marjad korralikult läbi, nõrutage ja tupsutage köögipaberiga kuivaks. Sorteerige aga välja muljutud, kahjustada saanud ja hallitavad marjad, muidu levib see kiirelt ka teistele marjadele. Järelejäänud marjad võib näiteks kandikule valada –toatemperatuuril

peavad korralikud marjad nii päevakese vastu. Neid tasuks aga hoida eraldi etüleeni eraldavatest viljadest (nt tomat), muidu riknevad marjad kiiremini.

Korralikult külmkappi

Kastis või karbis üksteise otsas ei tasu maasikaid hoida, kuna nii võivad marjad kergesti muljuda saada – maksimaalselt 1-2 rida võiks olla. Kilekotis, kuhu õhk ligi ei pääse, pole kindlasti neid mõistlik hoida. Parim koht maasikatele oleks külmkapi juurviljakastis 0-2

soojakraadi juures, nii peaks marjad kuni 5 päeva säilima. Kui aga on tahtmine maasikaid pikemaks ajaks säilitada, tuleks need korralikult puhastatuna sügavkülma panna, kus marjad kuni 10 kuud säilivad.

Korraks äädikaveest läbi

Ühe nutika nipina soovitatakse maasikad pärast pesemist korraks kergesse äädikavette kasta (1 osa äädikat/10 osa vett), see peaks samuti aitama marjadel kauem värskena püsida.

Allikas: Postimees Kodu

Märksõnad

Tagasi üles