Üleeuroopalise disainikonkursi finalistide seas on ka Eesti esindatud

Eesti arhitektile Arseni Timofejevile finaalikoha taganud kokkupandava moodulmaja. Foto: Pressimaterjal
Madis Kartau
, ajakirjanik
Copy

Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Amet (EUIPO) avalikustas täna viienda auhinnakonkursi «DesignEuropa Awards» finalistid ning elutööpreemia võitja.

Finaali valiti kuus Euroopa disainilahendust ja elutöö preemia pälvis aastakümneid tööstusdisaini mõjutanud saksa päritolu disainer Dieter Rams. Võitjad kuulutatakse välja 25. septembril Riias toimuval auhinnatseremoonial.

Tänavuse konkursi osavõtt oli rekordiline. Esitati üle 800 taotluse ja kandidaadi üle Euroopa kahes konkureerivas kategoorias: ettevõtjate ja väikeettevõtjate auhind ning tööstusauhind.

Finalistid, kes esindavad eri sektoreid, on pärit kõikjalt Euroopast (Belgia, Eesti, Rootsi, Rumeenia, Taani ja Tšehhi). Disainilahenduste taga on sellised tuntud kaubamärgid nagu Bang & Olufsen, Linet ja Meze Audio ning uustulnukad nagu Arsenit, MyGrid ja Transparent.

Konkursi finalistid.
Konkursi finalistid. Foto: Pressimaterjal

Kõik tooted keskenduvad kestlikkusele ja esindavad uusi standardeid disaini valdkonnas. Finaali pääses ka Eesti arhitekt Arseni Timofejev, kes esitas konkursile looduses kokkupandava moodulmaja, mis ühendab funktsionaalsuse ja keskkonnasäästlikkuse, pakkudes töö- ja eluruumide lahendust.

Sel aastal on ka uus kategooria, järgmise põlvkonna disainiauhind, et tunnustada kuni 29-aastaseid noori disainereid. Elutööpreemia pälvib tänavu saksa disainer Dieter Rams, kes on olnud teerajaja nii disaini kui ka kestlikkuse valdkonnas. Ta on disaininud üle 200 ikoonilise toote ja kujundanud aastakümnete jooksul tarbekaupade välimust ja funktsionaalsust.

EUIPO tegevdirektori João Negrão sõnul tõi tänavune konkurss kokku Euroopa tipptalendid ja austas Dieter Ramsi mõjusate ja ajatute disainilahenduste eest. «Tähistame tipptasemel disaini ja innovatsiooni, mis viib Euroopa disainitööstust edasi,» sõnas ta.

Auhinnakonkursi «DesignEuropa Awards» žürii esimees oli Lorenzo Imbesi – arhitekt ja Rooma Sapienza ülikooli professor ning ühingu Cumulus president. Žürii koosnes disaineritest, akadeemikutest, ettevõtjatest, varasematest võitjatest ja intellektuaalomandiekspertidest. Finalistid valiti nende disainilahenduse väärtuse, turumõju, sotsiaalsete ja keskkonnakaalutluste ning ühenduse registreeritud disainilahenduste süsteemi uuendusliku kasutuse põhjal.

Disainilegend Dieter Rams

Elutöö preemia pälvinud Dieter Rams.
Elutöö preemia pälvinud Dieter Rams. Foto: Pressimaterjal

Elutööpreemiaga tunnustatakse sakslast Dieter Ramsi tema suure mõju eest disaini valdkonnas.

Ramsi töö lõimib sujuvalt funktsionaalsuse ja keskkonnateadlikkuse, edendades kestliku disaini tavasid. 1970ndate lõpus sõnastas ta hea disaini 10 põhimõtet, sealhulgas oma kuulsa juhtmõtte «vähem, aga paremini», mis on mõjutanud nii disaineri elukutset kui ka esteetikat ja kultuuri viimastel aastakümnetel. 1994. aastast on Dieter ja Ingeborg Ramsi sihtasutus pühendunud vastutustundliku tootedisaini toetamisele ning tööstusdisaini tulevikuvajaduste käsitlemisele.

Elutööpreemia varasemate laureaatide hulka kuuluvad maailmakuulsad disainerid Hartmut Esslinger, Giorgetto Giugiaro, André Ricard ja Maria Benktzon.

Mis on konkurss «DesignEuropa Awards»?

Auhinnakonkursil «DesignEuropa» on kindel koht rahvusvahelise disainivaldkonna kalendris. Üritusel tunnustatakse silmapaistvaid disainilahendusi ja tööstuse teerajajaid, kes on kaitsnud oma ideid ja tooteid ühenduse registreeritud disainilahendustega.

EUIPO hallatav registreeritud ühenduse disainilahendus on intellektuaalomandiõigus, mis annab toote välimusele ainuõigusliku kaitse kõigis ELi liikmesriikides. EUIPO saab igal aastal umbes 100 000 disainilahenduse taotlust. Kuulsad registreeritud disainilahendused on näiteks Bialetti mokakohvikann, Lego klots ja Porsche Turbo.

Konkurss «DesignEuropa Awards 2024» auhinnatseremoonia toimub Riias, koostöös Läti Vabariigi Patendiametiga. Nüüdsest on «DesignEuropa Awards» iga-aastane üritus – varem toimus konkurss iga kahe aasta tagant. Varasemad konkursid toimusid Milanos (2016), Varssavis (2018), Eindhovenis (2021) ja Berliinis (2023).

EUIPO on üks ELi suurimaid detsentraliseeritud asutusi, mis asub Hispaanias Alicantes. 2024. aastal valiti see viiendat korda maailma kõige uuenduslikumaks intellektuaalomandiametiks. 2024. aastal 30. sünnipäeva tähistav EUIPO haldab ELi kaubamärkide registreerimist alates 1994. aastast ja disainilahenduste registreerimist alates 2003. aastast.

Need mõlemad on intellektuaalomandiõigused, mis katavad ELi 27 liikmesriiki. Amet lisas 2023. aastal oma portfelli veel ühe intellektuaalomandiõiguse, käsitööndusliku ja tööstusliku geograafilise tähise. EUIPO teeb ka koostööd ELi ja rahvusvahelisel tasandil, et luua intellektuaalomandi valdkonnas võrdsed tingimused, ning haldab intellektuaalomandiga seotud õigusrikkumiste Euroopa vaatluskeskust.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles