Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KAS TEADSID? See on prantsuse rõdude tegelik ülesanne (2)

Prantsuse rõdu
Prantsuse rõdu Foto: Shutterstock

Prantsuse rõdud, mida tuntakse ka Julia rõdudena, on läbi aegade sotsiaalmeedias kirgi kütnud - inimesed arutlevad mis põhjusel need ehitatud on. 

Arutlejate hulgas levivad enim variandid, et prantsuse rõdud on ehitatud potilillede akna taha riputamiseks. Naljahambad pakuvad varianti, et edevad mehed saavad hommikumantlis avatud akna kõrval seistes stiilselt suitsetada. Veel on pakutud variante, et see toimib kitsaste trepikodade korral lisauksena - kui näiteks uus diivan treppidest üles ei mahu, on võimalik see prantsuse rõdu ja tõstuki abil otse tuppa tõsta. 

Tegelikult ei ole ükski neist pakkumistest õige, põhjus on hoopis proosalisem ja loogilisem. See pole tegelikult rõdu, vaid hoopis kaitsepiire. Kui akna asemel on välisseinas klaasist uks, saab paremaid vaateid, rohkem valgust ja rohkem liikuvat õhuvoolu. Ja ilmselgelt ei soovita, et keegi sellest klaasuksest välja kukuks, selleks ka reeling. 

VBH Estonia OÜ kodulehelt saab kinnitust, et keskaegsest Euroopast pärinevad prantsuse rõdud on tänapäeval populaarsed eelkõige esteetilistel kaalutlustel. Kaasaegne arhitektuur püüab majade fassaade võimalikult minimalistlikena hoida ning just selleks ongi prantsuse rõdud omal kohal. Ka nende sõnul on nende piirete põhiliseks funktsiooniks hoida toas viibijaid kogemata avatud aknast või uksest välja pudenemast.

Tagasi üles