Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PILDID Tallinn tunnustas 2023. aasta silmapaistvaid restaureerimistöid

Copy

Tallinna linnaplaneerimise amet tunnustas eile eelmisel aastal eeskujulikult restaureeritud ja korrastatud ajalooliste hoonete omanikke, arhitekte ja ehitusettevõtteid. Tunnustused andsid üle abilinnapea Madle Lippus ja linnaplaneerimise ameti juhataja Martin Karro.

Abilinnapea Madle Lippus rõhutas, et väärtusliku ehituspärandi korrastamine on alati keerukam ja ajamahukam kui tavaline ehitustegevus, mistõttu on see eriti tänuväärne. «Olen väga tänulik nende tööde eest, mis on sõna otseses mõttes vabastanud mõned väärtuslikud hooned neid katnud kihtide alt ja mille omanikud on andnud oma suure panuse, et ehituspärand saaks särada oma parimas vormis – sellisena, nagu need algselt mõeldud olid,» lausus Lippus.

Linn tunnustas tänavu 44 omanikku, arhitekti, ehitusettevõtet või meistrit eelmisel aastal 21 objektil tehtud restaureerimistööde eest. Välja anti ka kolm 1000-eurost preemiat. Preemia said Koidu 68 omanikud Renno Mägi ja Riina Jõgis Uue-Maailma miljööalal asuva hoone taastamise eest; Kurni 14 omanik Kaspar Vitsur Nõmme miljööalal asuva hoone fassaadide eeskujuliku restaureerimise eest ning Marko Annion Suur-Karja 6 tänavapoolse fassaadi suurepärase ja tundliku restaureerimise eest.

Linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Carolin Pihlap tõi esile, et lisaks hoonete restaureerimisele tunnustati näiteks ka Eesti Teatriliitu ja restauraator Paul Uibopuud näitlejate Theodor Altermanni ja Karl Jungholzi haua tähise ja piirete taastamise eest Siselinna kalmistul. Kaugeim restaureeritud objekt asub Aegna saarel: seal ennistati omaaegne ohvitseride kasiino hoone. Väikseim korrastatud objekt on Gustav Adolfi gümnaasiumi hoovis asuv aiapaviljon, mille taastamise eest saab tunnustuse kool.

Arheoloogiavaldkonnas pälvisid tunnustuse OÜ Arheox ja MTÜ Arheoloogia ja ehitusajaloo grupp AEG Tallinna Reaalkooli juurdeehituse raames eeskujulikult läbi viidud uuringute eest. Sõna otseses mõttes säravaima töö tegid Tallinna toomkiriku tunnikella restaureerinud ja kullanud perekond Bristolid.

Lisaks juba mainitud perekond Bristolitele ja Paul Uibopuule tunnustati veel mitmeid restauraatoreid ja ehitusmeistreid tänu kelle kätetööle sünnib suurepäraseid terviklahendusi. Näiteks Jaanus Vipper (OÜ-st Kuukaar), kes restaureeris Rataskaevu 5 keldri puittalad ja aaderdatud põranda; Taavi Tiidor, kes restaureeris Teatri väljak 1 hoone stukkdekoori; Joe Joosep, kes oli Oleviste kiriku Maarja kabeli restaureerimistööde objektijuht ning kivimeister Pjotr Kutšma (Oma Fassaad OÜ-st), kes restaureeris preemia saanud Suur-Karja 6 fassaadi.

Tunnustuse saajad valib välja komisjon, kuhu kuuluvad Tallinna linna esindajad muinsuskaitse ja miljööalade valdkonnast, abilinnapea büroost ja linnavolikogust ning ka riigi muinsuskaitseameti esindaja.

Kõikide tunnustuse saajate nimekirja leiab siit.

Tagasi üles