PILDID Manhattan pealinna keskel: Tartu maanteele ehitatakse uut laadi kortermaja

Madis Kartau
, ajakirjanik
Copy
Так будет выглядеть дом по адресу Тарту-мнт, 44.
Так будет выглядеть дом по адресу Тарту-мнт, 44. Foto: Arhitektuuribüroo Korrus

Tallinna kesklinn paistab olevat koperdavast majandusest puutumata jäänud – arendused, tellingud ja betoonkarkassid seal defitsiidis ei ole. Täiendamaks üht pealinna olulisemat magistraali, Tartu maanteed, kerkib sinna peagi veel üks äri- ja kortermaja, mida kirjeldatakse kui eriti maitsekat osa linnaruumist.

Elamuarendaja Avalon sõlmis Tartu mnt 44 aadressil asuva äri- ja kortermaja ehitamiseks lepingu peatöövõtjaga Bildgren Ehitus. Ligi 14,5 miljonit eurot maksva arendusega rajatakse Tallinna tuiksoonele modernne Manhattani stiilis äri- ja kortermaja. Ehitusega alustati eelmisel nädalal ning hoone valmib järgmise aasta lõpus.

Tartu mnt 44.
Tartu mnt 44. Foto: Arhitektuuribüroo Korrus

«Loome Tallinna kesklinna silmapaistvalt modernsed ja nutikad kodud, aga ka bürood ja kaubanduspinnad, kus iga detail on põhjalikult läbimõeldud ning fookus on seatud jätkusuutlikkusele. Moodsat Manhattani stiilis äri- ja kortermaja iseloomustab ajatu disain nii sisekujunduses kui ka arhitektuuris, sobides suurepäraselt kesklinna miljöösse,» rääkis Avaloni juhatuse liige Marko Noormets.

«Elukeskkondade arendajana on Avalonil väga selge ettekujutus, millised ootused on inimestel oma kodule või äripinnale. Meie meeskonnal Bildgrenis on pikaajaline ehitusobjektide juhtimise ja ehitamise kogemus, mida heal meelel rakendame sedavõrd silmapaistva ja tarkade lahendustega hoone ehitamiseks,» ütles Bildgren Ehituse juhatuse liige Ahto Aruväli.

Tartu mnt 44.
Tartu mnt 44. Foto: Arhitektuuribüroo Korrus

Rääkides Manhattani stiili olemusest, selgitas hoone välisilme loonud arhitektuuribüroo Korrus OÜ arhitekt Aigar Roht, et selle stiili tõlgendust võiks lahti mõtestada hoone välisilme tunnetusliku olemusega. Hoone esteetilised fassaadimaterjalid, arhitektuursed kujundus- ja detailielemendid ning fassaadi valguslahendus, mis koos hoone astmeliste liigendamisega, kombineerivad sümbioosi Manhattanil nähtavast stiilist.

«Inimesed otsivad kogu aeg uudsust ja ootused oma uuele kodule väljenduvad ka nõudmistes uute hoonete arhitektuurile. Tugeva inseneritöö tulemusel kavandasime hoone mahud ning fassaadikujunduseks saime inspiratsiooni ettevõtte sisesel konkursil tekkinud ideedest, mida omakorda on mõjutanud näited laiast maailmast,» kirjeldab Roht hoone arhitektuurilise lahenduse sündi.

Tartu mnt 44.
Tartu mnt 44. Foto: Arhitektuuribüroo Korrus

«Tartu mnt 44 uus hoone on arhitektuurselt eristuv ja maitsekas, kuid samal ajal sulandub keskkonda ja mõjub loomuliku osana linnaruumist. Maja liigendused sobituvad ümbritseva linnakeskkonnaga, moodustades visuaalselt terviku, vältimaks pika fassaadi tunnet. Maja tänavapoolne külg mõjub esteetiliselt luksusliku ja mitmekülgsena, hoovipoolne fassaad püüab pilku vertikaalse haljastusega, tuues linnapilti ja sisehoovi juurde igatsetud rohelust,» lisab Roht.

Hoones on kokku 72 korterit suurusega 32–113 m². Esimesel korrusel on seitse kaubandus- ja teeninduspinda ning hoone all parkla. Hoone kogupindala on 4624,4 m².

Igasse Tartu mnt 44 korterisse tuleb «targa kodu» lahendus. Selleks on igal korteril puutetundlik ekraan, mille kaudu saab reguleerida kütet, jahutust, ventilatsiooni ja valgustust. Lisaks saab vastata videofono kõnedele ning kuvada korteri vee- ja elektrinäite. Mobiilirakenduse kaudu saab targa kodu funktsioone juhtida ka distantsilt. Lisaks kaugkeskküttele on igas korteris kaugjahutuse baasil kliimaseadmed ning äpi või juhtimispaneeli kaudu saab toa temperatuuri reguleerida ka ruumipõhiselt. Siseõhu hoiab värskena sundventilatsioon.

Tartu mnt 44.
Tartu mnt 44. Foto: Arhitektuuribüroo Korrus

«Tänu keskkonnasõbralikele materjalidele, uuenduslikele tehnosüsteemidele ning katusele paigaldatud päikesepaneelidele pakub hoone A-energiaklassi mugavusi,» lisas Avaloni juhatuse liige Marko Noormets.

Arendaja taotleb hoonele LEED sertifikaati (Leadership on Energy and Environmental Design), mis on rahvusvaheline roheliste hoonete sertifitseerimissüsteem, mida väljastab USGBC (United States Green Building Council). LEED-sertifitseeritud hoonetel on keskmiselt 34 protsenti väiksem CO2 emissioon.

Hoone siselahendused on loonud sisekujundusbüroo Ako In.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles