Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas kohvipaksu tohib ikka kraanikausist alla lasta?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kohvikannu ja tassi pestes võib osa kohvipaksust sattuda äravoolu. See ei tohiks olla probleem, kuna järgmise loputusveega uhutakse kohvipaks minema – eks?

Mustade nõude pesemisel on täiesti normaalne, et äravoolu satuvad kastme- ja toidujäägid ning isegi kohvipaks. Aga kas see on probleem? Saksa sanitaar-, kütte- ja kliimaseadmete (ZVSHK) keskliidu esindaja Frank Ebisch selgitab, et kohvipaksu ei tohiks äravoolu sattuda, kuna sel on komme ladestuda sifooni ning kui see sinna juba sattunud, on sellest üsna keeruline lahti saada. 

Väike kogus kohvipuru ei ole Ebischi sõnul aga probleem, kuna see uhutakse koos veega ilusti kanalisatsiooni. Seda, kui tõhusalt kohvipaks minema uhutakse sõltub vee voolukiirusest ja kogusest – mida rohkem ja kiiremini vesi äravoolust alla läheb, seda rohkem kohvipuru see endaga kaasa võtab, takistades selle sifooni ladestumise. 

Kuigi väikesed kohvipuru kogused ei tekita äravoolule probleeme, peaksite vältima suuremate koguste kanalisatsiooni viskamist. «Suuremate koguste kogunemisel sifooni peab kohale tulema torumees, kes torud puhtaks teeb,» selgitab Ebisch MyHomebookile. 

Kuhu tuleb kohvipaks visata?

Kõige õigem on visata kohvipaks biojäätmete hulka, kus see omakorda jäätmejaama jõuab. Veel võib kohvipaksu kasutada taimede väetisena, kuid seda tagasihoidlikes kogustes. 

Ka kompostikasti pole kohvipaksu mõtet visata, kuna see on happeline ning lööb kompostikasi pH taseme paigast ära. Veel on kohvipaks antibakteriaalsete omadustega, mis ei ole kompostikastis kuigi hea, kuna takistab orgaanilise materjali lagunemist.

Tagasi üles