Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

GALERII Otse merre! Selgusid Noblessneri arhitektuurivõistluse võitjad

Copy

Noblessneri mereäärsete hoonete ja linnaruumi väljaarendamiseks korraldatud arhitektuurikonkursil oli tihe rebimine, kuid võitjaks kuulutati neist üks.

Noblessneri rahvusvahelise arhitektuurivõistluse esimese koha pälvis arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid. Avaliku arhitektuurivõistluse eesmärk oli leida esinduslik, elegantne ja ajas püsiv lahendus Lennusadama 7 ja 9 kinnistute hoonetele ja neid ümbritsevale välisruumile.

Otse Noblessneri rannajoonele kerkivad neli korterite ja äripindadega hoonet, mis oma mõjusate konsoolsete osadega ulatuvad üle merepromenaadi kuni rannajooneni. Osa konkursi võistlusalast ulatub sõna otseses mõttes merre ja hõlmab lisaks mitmeid muinsuskaitsealuseid tehnorajatisi, mis pärinevad ajaloolisest Noblessneri allveelaevatehasest.

Kokku laekus arhitektuurikonkursile 22 kõrgetasemelist võistlustööd. Anonüümselt esitatud kavanditest on 15 Eestis autoritelt, seitse konkursitööd laekus välismaistelt arhitektuuribüroodelt Soomest, Saksamaalt, Lätist, Itaaliast ja muudest riikidest. Välja jagati kaheksa auhinda, auhinnafondi suurus oli 155 000 eurot.

Žürii otsusega on tulemused järgmised:

I KOHT 50 000 eurot: võistlustöö märgusõnaga «RO–RO»; autorid Kadarik Tüür Arhitektid OÜ; arhitektid Linda Li Arro, Ott Kadarik, Kaarel Künnap, Mats Põllumaa, Mihkel Raev, Indrek Rünkla, Liina Soosaar, Marleen Stokkeby ja Mihkel Tüür.

II KOHT 35 000 eurot: võistlustöö märgusõnaga «Elling»; autorid Pluss Arhitektid OÜ; arhitektid Gunnar Kurusk, Indrek Allmann ja Hans-Peter Isand; maastikuarhitekt Signe Kasepalu ja ehitusinsener Tanel Friedenthal.

III KOHT 20 000 eurot: võistlustöö märgusõnaga «Biitlid»; autorid Kauss Arhitektuur OÜ; arhitektid Kristiina Aasvee, Hanna Riin Kink, Allan Pilter, Kaur Talpsep ja Sten Vendik ning Väli OÜ; maastikuarhitektid Kristian Nigul, Kadi Nigul, Kadri Uusen ja Katariina Lepiku.

Noblessneri arhitektuurivõistluse korraldaja on Kodusadam OÜ. Sama ettevõte seisab ka Noblessneris juba valminud Staapli, Vesilennuki ja Allveelaeva tänava uusarenduste taga, kõik hooned on ehitanud Merko Ehitus Eesti.

Tagasi üles