Istuta aeda need taimed ja sääsed lendavad kaarega mööda!

Kodu.postimees.ee
Copy
Sääsk. Pilt on illustreeriv.
Sääsk. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvi on enamike lemmik aastaaeg, kuid verd imevad sääsed on kui tõrvatilk sellesse meepotti. Kui tahad vähemalt oma aiast sääsevaba ala teha, tuleks peenrasse istutada taimed, mis sääskedele kohe üldse ei meeldi.

Sidrunhein

Sidrunhein.
Sidrunhein. Foto: Shutterstock

Sidrunhein on üks populaarsemaid sääsetõrjetaimi maailmas ning eriti palju kasvatatakse seda Kagu-Aasia aedades, kirjutab Indoneesia sääsetõrjefirma Rentokil. Sageli kasutatakse looduslikes sääsetõrjevahendites ka sidrunheina eeterlike õlisid, kuna nende tugev lõhn maskeerib sääskedele meeldivad lõhnad ning süsihappegaasi olemasolu – mõlemad meelitavad sääsed kohale.

Eesti kliimas sidrunhein õues ei kasva, kuid seda saab kasvatada pottides ja amplites ning need strateegiliselt aeda paigutada.

Lavendel

Lavendel.
Lavendel. Foto: Shutterstock

Kui sidrunhein meie kliimas ei kasva, siis lavendlile sobib Eesti kliima küll, siiski tuleks taim talvel igaks juhuks looriga katta. Lavendel toimib sidrunheinaga samal põhimõttel ehk taime tugev lõhn maskeerib sääski kohale meelitavad aroomid.

Lisaks on lavendel väga ilus ja vähenõudlik ilu- ja ravitaim. Taimelt erituvat lõhna peetakse rahustavaks.

Peiulill

Peiulilled.
Peiulilled. Foto: Shutterstock

Lisaks kaunile ja erksale värvile arvatakse peiulilledel olevat sääski tõrjuvad omadused. Peiulilli on lihtne kasvatada mitmesugustes mullatüüpides ja -tingimustes. 

Paljud inimesed arvavad, et peiulilled sisaldavad looduslikke ühendeid, mis võivad olla kasulikud kodu või aia kaitsmiseks nii sääskede kui ka lehetäide eest.

Harilik naistenõges

Harilik naistenõges.
Harilik naistenõges. Foto: Shutterstock

Harilik naistenõges on väga vastupidav taim, mida leidub nii aedades kui ka looduses, ent viimases vähem. Naistenõges sisaldab kemikaali nimega nepetalaktoon. Arvatakse, et see aine on kümme korda tõhusam kui DEET (metüülbenseenamiid) ehk toimeaine, mida kasutatakse laialdaselt enamikes turul olevates sääsetõrjevahendites.

Rosmariin

Rosmariin.
Rosmariin. Foto: Shutterstock

Enamik seostab rosmariini toidu valmistamisega. Väärt ürt kasvab Eesti aedades hästi ning erilist tähelepanu ei vaja. Kes oleks aga arvanud, et rosmariin aitab ka sääski tõrjuda?

Nii nagu männipuud, eritab rosmariin tugevat puidulõhna ja see on üks lõhn, mida sääsed vihkavad! Kuid seda eritab taim ainult siis, kui seda põletada ehk rosmariinioksi tuleb näiteks aias grillides sütele visata.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles