UURING Mehed räägivad kodu sisekujunduse osas kaasa rohkem kui arvatakse

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti inimesed eelistavad kodu sisustamisega seotud otsuseid teha koos elukaaslasega, selgus SEB korraldatud tarbijauuringust.

«Kuigi levinud arusaam on, et kodu sisekujunduslikud otsused on paarisuhetes ühe, enamasti naispoole kanda, pole see tegelikkuses sugugi nii. Kevadel toimunud uuringust selgus, et suurem osa otsuseid tehakse kodu sisustamisel koos kaaslasega,» ütles SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang.

Milliseid koduga seotud otsuseid teevad Eesti inimesed koos kaasalasega?

  • 60 protsenti inimestest teeb mööblivaliku koos kaaslasega.
  • Seinte värvi valib koos elukaaslasega 55 protsenti.
  • 51 protsenti inimestest otsustavad kodutehnika üle ühiselt ning 40 protsenti arvestavad ka teleri valikul mõlema kaaslase arvamusega.
  • Kunstiteoseid valib ühiselt 43 protsenti eestimaalastest.
  • Vastavalt 37 ja 32 protsenti vastanutest teeb ühiselt ka kodutekstiili ja nõusid puudutavaid otsuseid.

Hallangu sõnul kinnitavad numbrid, et ühist kodu soetades ei jää sisustusega seotud otsused vaid ühe kaaslase peale ning koduse interjööri loomisesse panustavad mõlemad elukaaslased.

Keskmine väikelaenu taotleja on 40ndates eluaastates mees

«Kodu remondiks, kodutehnika ja sisustuse uuendamiseks kasutavad kliendid lisaks säästudele ka väikelaenu. See on klientide jaoks kaalutletud otsus enda või oma pere elukvaliteedi parandamiseks,» sõnas Hallang.

SEB andmetel sõlmiti selle aasta esimeses kvartalis väikelaenu leping keskmiselt veidi enam kui kolmeks aastaks. Laenutaotleja oli keskmiselt 40-aastane või mõned aastad vanem ning väikelaenu võtsid pisut enam mehed kui naised. Koos kaastaotlejaga võetakse ligikaudu 10 protsenti väikelaenudest. Võrreldes möödunud aastaga on taotletav laenusumma kasvanud peaaegu kümnendiku võrra, ulatudes 6200 euroni.

«Peamiseks põhjuseks võib pidada üldist hinnatõusu, mistõttu on laenu võtjad pidanud samade toodete ostmiseks tegema suuremaid kulutusi,» lisas Hallang. SEB statistika näitab, et piirkonniti oli suurim väikelaenu taotlemiste arvu kasv Tartus, samas kui Tallinnas huvi väikelaenu vastu võrreldes eelmise aastaga veidi langes.

SEB tarbijauuring toimus 2024. aasta märtsi lõpust aprilli alguseni ning uuringu viis läbi uuringufirma Norstat. Uuringus osales 1000 Eestis elavat inimest vanuses 18-74 aastat.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles