TARK TEADA Kas vinguanduri paigaldamine on üürniku või üürileandja kohustus

Kodu.postimees.ee
Copy
Vingugaasiandur on kohustuslik, kui hoones (nii kodudes, kui ka muudes hoonetes) on tahkekütteseadmed, mis võivad ohtlikku vingugaasi tekitada – ahi, kamin, pliit, katel vms.
Vingugaasiandur on kohustuslik, kui hoones (nii kodudes, kui ka muudes hoonetes) on tahkekütteseadmed, mis võivad ohtlikku vingugaasi tekitada – ahi, kamin, pliit, katel vms. Foto: Shutterstock

Vinguanduri kohustusest tahkeküttega hoonetes on nüüdseks vast enamik kuulnud, aga kes vastutab selle olemasolu eest üürikorteris – on see üürileandja või üürniku kohustus?

«Meie äsja läbiviidud uuring näitab, et pea iga neljas inimene eirab vinguanduri kohustust,» nendib G4Si turvaekspert Tarmo Pärjala fakti, et paljud eestlased seavad oma tervise endiselt ohtu. «Pea iga nädal võib Päästeameti ööpäeva sündmustest leida juhtumeid, mis on seotud vingugaasiga – nii mõnelgi juhul on selgunud, et elupäästev seade on elamus puudunud.»

Juhtumite arv on kahekordistunud

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet möönab, et tänavu on nelja kuu jooksul Päästeametile teadaolevalt saanud vingugaasi tõttu kannatada juba 47 inimest. Võrdluseks: möödunud aastal samal ajal oli juhtumeid 22.

«Jätkuvalt on valdav osa sündmustest seotud tahkekütte seadmetega ja eelkõige siibri liiga varajase sulgemisega,» täpsustab Taavet vingugaasi juhtumite põhjusi.

«Läbi aastate on olnud ka juhtumeid, kus on gaasiseadme rikked, ebapiisav ventilatsioon või ehituslikud puudused.»

Sarnaselt G4Si uuringule näitavad Päästeameti nelja kuu kodunõustamise andmed karme numbreid: tahkeküttega kodudes puudus vinguandur ligi 30 protsendil ja gaasiküttega kodudes ligi 40 protsendil kodudest.

Kes vastutab üürikorteris?

On selge, et kui üürid korterit, kus on tahkekütteseade või gaasiboiler, peaks seal olema ka elupäästev seade, vinguandur. Kuid kes selle olemasolu eest peab vastutama, kas sina või üürileandja?

Taavet rõhutab, et anduri paigaldamise kohustus lasub üürileandjal, kuid poolte omavahelisel kokkuleppel võib seda teha ka üürnik. Siinkohal on aga oluline teada, et anduri töökorras oleku (patareide vahetamine, seadme testimine) tagamise kohustuse saab üürileandja anda üürnikule üle, näiteks üürilepingus.

Taaveti sõnul tuleks korteriomanikuga igal juhul vinguanduri teemal rääkida ja rõhuda sealjuures ka tuleohutusseadusele – anduri puudumine on selle nõuete rikkumine. Kuid ta rõhutab, et iga inimene peaks tegema alati kõik endast oleneva, et ellu jääda, ja vajadusel ostma elupäästva seadme ise.

«Kui korteriomanik pole vingugaasiandurit soetanud ja paigaldanud, peaks seda tegema üürnik, kes korteris elab, et tagada enda ja oma perekonna ohutus,» toonitab Taavet.

«Andur tagab turvatunde nii üürnikule kui üürileandjale – ohu korral saab ennetada suuri kahjusid varale ja üürniku tervisele,» selgitas Pärjala.

Aga kuidas on lood lühirendiga?

Sarnaselt üürikorteriga võib tekkida küsimus, et mis saab, kui rendid näiteks AirBnb/Bookingu kaudu majutuskoha, saad seal ahju küttes vingumürgistuse ning päästjate saabudes selgub, et hoones puudub kohustuslik vinguandur?

«Tegemist on tuleohutusnõude rikkumisega, sest tahkeküttel kütteseadmega hoones peab omanik paigaldama vingugaasianduri,» toonitab Taavet ja lisab, et trahv võib eraisiku puhul olla kuni 300 trahviühikut (1200 eurot) ja juriidilise isiku puhul küündida ka 3200 euroni.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles